Το ΚΚΕ μπορεί να πανηγυρίζει ότι βγαίνει ενισχυμένο από μία ακόμα εκλογική μάχη, έχοντας ανεβάσει τα ποσοστά του και έχοντας καταφέρει παρά την τερατώδη αποχή να πάρει και περισσότερες ψήφους σε απόλυτους αριθμούς.

Για μία ακόμα φορά τα στελέχη και οι υποψήφιοι του ΚΚΕ έδωσαν τη μάχη με καθαρά πολιτικούς όρους καταγγέλλοντας μάλιστα την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της προεκλογικής συζήτησης από τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Τα προβλήματα στην ατζέντα

Στην κορυφή του προεκλογικού αγώνα του ΚΚΕ βρέθηκε τόσο το μεγάλο θέμα της ακρίβειας, όσο και το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως στη Γάζα. Με τον Περισσό να καταγγέλλει αρκετές φορές το Ισραήλ ως «κράτος – δολοφόνο» και να μετατρέπει τις συγκεντρώσεις του σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ επέμεινε και στο θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, που είχε σαν αποτέλεσμα 57 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, διαμηνύοντας σε όλες τις προεκλογικές του εκδηλώσεις ότι δεν θα επιτρέψει την συγκάλυψη.

Το κόκκινο ψηφοδέλτιο κατέγραψε ποσοστό 9,27%, με 357.006 ψήφους αντί 5,35% και 302.603 ψήφων  το 2019. Σε μία αναμέτρηση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους, ενώ η Νέα Αριστερά έμεινε εκτός Ευρωκοινοβουλίου.

Το ΚΚΕ έδωσε μέχρι τέλους τη μάχη με την Ελληνική Λύση για την τέταρτη θέση, ωστόσο αυτό δεν είναι το κεντρικό ζήτημα για τον Περισσό.

Σταθερά τρίτο στην Αττική

Το πλέον σημαντικό είναι ότι το κόμμα κατάφερε να μείνει τρίτη δύναμη στην Αττική και μάλιστα καταγράφοντας διψήφια ποσοστά, δηλαδή στην περιφέρεια που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό «εργατικών – λαϊκών ψήφων».

Στον Περισσό εκτιμούν πως η ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος δεν είναι συγκυριακή, αλλά δείχνει ένα σταθερό ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική που ενδυναμώνεται  καθιστώντας το ΚΚΕ υπολογίσιμη δύναμη.

Με το ΚΚΕ να κερδίζει και σημαντικό αριθμό ψήφων αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Ψήφους ανθρώπων που επέμειναν και πήγαν να ψηφίσουν και δεν το απέρριψαν διά της αποχής.

Η αποχή στοίχημα

Η αποχή επίσης θα αξιολογηθεί από τον Περισσό, που την αξιολογεί μεν ως αντίδραση και καταδίκη στη ΝΔ και τα υπόλοιπα «αστικά κόμματα», ωστόσο το στοίχημα είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να επιστρέψουν στην κάλπη. Με το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Ιούνη να είναι σαφώς αφετηρία για προβληματισμό.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, για τα αποτελέσματα στην οποία σημείωνε πως ζητούμενο «από δω και πέρα, είναι αυτή η διαμαρτυρία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή τους μέσα στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί συνολικά με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ».

Για το ΚΚΕ δε έχει σημασία ο διάλογος με το λαό να είναι διαρκής και όχι ευκαιριακός λόγω εκλογών, με τον Κουτσούμπα να διαμηνύει ότι ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, απέναντι σε μία ΕΕ, η οποία τελικά δεν είναι και τόσο παντοδύναμη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕυρωεκλογές 2024: Στο Αυτόφωρο υποψήφιος ευρωβουλευτής – Μοίραζε σταυρωμένα ψηφοδέλτια έξω από εκλογικό τμήμα
Επόμενο άρθροΠώς θα πάρουν φορολογική ενημερότητα όσοι έχουν χρέη – Τι αλλάζει