Κύμα καύσωνα «σαρώνει» τη χώρα, με τα θερμόμετρα να πλησιάζουν τους 40 βαθμούς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε κλείσιμο σχολείων στην Αθήνα με απόφαση του Δημάρχου Χάρη Δούκα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Την ίδια ώρα αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπισή τους.

Συνεχίζεται το κύμα ζέστης των τελευταίων ημερών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

Οι πιο δύσκολες μέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη καθώς ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο και θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

 SOS για επτά περιοχές

Παράλληλα, τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τον επικείμενο καύσωνα, θέτουν σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό με την Πολιτική Προστασία να είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος για νέες φωτιές.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) για τις παρακάτω περιοχές της χώρας:

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι περιοχές που θα «βράσουν»

Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  4. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  5. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
  3. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πώς να προστατευτούμε – Τι πρέπει να αποφεύγεται

Η πνευμονολόγος Σταματούλα Τσικρικά εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον καύσωνα.

Η θερμή εισβολή του Ιουνίου είναι προ των πυλών. Η θερμοκρασία από σήμερα Τρίτη σταδιακά ανεβαίνει, θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και θα φθάσει ακόμη και τους 43.

Το καυτό τριήμερο ξεκινάει την Τρίτη και θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η Σταματούλα Τσικρικά συμβουλεύει:

«Να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα κυρίως τις μεσημβρινές ώρες αλλά και τις εξωτερικές δραστηριότητες, τις άσκοπες μετακινήσεις, θα πρέπει ο πληθυσμός να παραμένει σε κλιματιζόμενους χώρους, να είμαστε καλά ενυδατωμένοι».

Ενώ σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα θερμικής καταπληξίας θα πρέπει άμεσα να μετακινηθεί σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας ή να επικοινώνησε με γιατρό.

Επίσης η ειδικός επεσήμανε κατά την περίοδο του καύσωνα «να προτιμούμε στην διατροφή μας να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΖακ Κωστόπουλος: Δεν ανακοινώθηκε απόφαση – Διεκόπη εν μέσω αντιδράσεων το δικαστήριο
Επόμενο άρθροΔολοφονία 11χρονης στην Ηλεία: «Θέλει σκότωμα» – Συγκλονίζει ο αδερφός του 37χρονου παιδοκτόνου