Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για εργασίες πόντισης καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κρήτης. Η περιοχή αυτή βρίκεται μέσα στην δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην ουσία, το σημείο αυτό έχει δηλωθεί μονομερώς και αυθαίρετα στον ΟΗΕ ως τουκρική ΑΟΖ και εντάσσεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στο νέο δόγμα περί «γαλάζιας πατρίδας».

Τι αναφέρει η NAVTEX

Αναλυτικότερα, η Τουρκία εξέδωσε τη Δευτέρα NAVTEX (0592/24) με την οποία δεσμεύει την περιοχή για την πόντιση καλωδίου από το C/S Teliri για διάστημα από 1-21 Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Από ότι φαίνεται το C/S Teliri φέρεται να τοποθετεί καλώδιο επικοινωνιών (Cable Blue System) που θα συνδέει την Κύπρο με την Ιταλία και τη Γαλλία αλλά και το Ισραήλ για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας.

Η NAVTEX που εκδόθηκε από την Τουρκία

Ποια ήταν η απάντηση των Ελληνικών δυνάμεων

Άμεση ήταν η απάντηση των Ελληνικών Αρχών οι οποίες εξέδωσαν την ίδια ημέρα NAVTEX (NAVWARN 576/24) προαναγγέλλοντας εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου από το C/S Teliri για το διάστημα από 25 Ιουνίου έως στις 23 Ιουλίου, καταγράφοντας την περιοχή η οποία εμπίπτει στην ελληνική περιοχή έκδοσης NAVTEX και επισημαίνοντας ότι οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, χαρακτηριστικό της συνέχισης των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα είναι ότι την Δευτέρα, εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX με την οποία στεφόταν κατά της Κύπρου δηλώνοντας ότι η Κυπριακή Αναγγελία για τις εργασίες του C/S Teliri εντός της κυπριακής ΑΟΖ (22 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου) είχε εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό!

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση, εκτός των άλλων, ούτε την οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ούτε την περιοχή ευθύνης του Σταθμού της Λάρνακας για την έκδοση Navtex.

Η απάντηση της Ελλάδας

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕνδοοικογενειακή βία: Συνελήφθη στρατιωτικός στις Σέρρες μετά από καταγγελία της συζύγου του για ξυλοδαρμό
Επόμενο άρθροΗ Τζέιμι Λι Κέρτις και η Λίντσεϊ Λόχαν ξανά μαζί στο «Freaky Friday 2»