Χρήσιμες συμβουλές για μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πολίτες ώστε να αποφευχθεί η θερμική καταπόνησή τους εν όψει των επερχόμενων υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα  δίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ, «το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12:00, εκτός αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μάς επιβάλλει να είμαστε έξω όλες τις υπόλοιπες εργασίες μας, μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, τότε που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, τότε που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Πρόσθεσε πως οι πολίτες θα πρέπει να ενυδατώνονται συχνά και να «κυκλοφορούν με ένα μπουκαλάκι νερό ή με ένα μπουκαλάκι που έχει νερό και ηλεκτρολύτες και σιγά – σιγά να βασιζόμαστε να πίνουμε μικρές γουλιές σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα για να αντικαθιστούμε τον ιδρώτα που χάνουν».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να φοράμε λεπτά και ελαφρά ρούχα, ανοιχτόχρωμα. Θα πρέπει να έχουμε αντηλιακό, καπέλο 100%, γυαλιά ηλίου και ειδικά οι πιο ευπαθείς και πιο ηλικιωμένοι να κρατήσουν και μια ομπρελίτσα αν πρέπει να βγουν έξω».

Ο ήλιος και η παραλία

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως δεν χρειάζεται οι πολίτες να δροσίζονται στη θάλασσα στις 12:00 και στις 13:00 ή να κάθονται στην αμμουδιά κάτω από την ομπρέλα και να κάνουν  ηλιοθεραπεία.

«Μπορούμε αν πάμε στη θάλασσα να είμαστε μέσα σε αυτή, καλό είναι να βάζουμε και το κεφάλι μας στο νερό, αν ξέρουμε. Αν δεν ξέρουμε να φοράμε ένα καπέλο. Πάντα με αντηλιακό και με το που θα βγούμε έξω να φύγουμε αφού έχουμε δροσιστεί. Όχι ηλιοθεραπεία», είπε ο καθηγητής.

Πώς να χρησιμοποιείται το κλιματιστικό

Σχετικά με τη χρήση του κλιματιστικού ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε πως, «εάν τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι καθαρισμένα, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, το κλιματιστικό δεν ανανεώνει τον αέρα από την εξωτερική ατμόσφαιρα, ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού και διώχνει τη θερμότητα προς τα έξω. Άρα μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να το χρησιμοποιούμε άφοβα».

Ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες καύσωνα, δεν χρειάζεται να βάλουν το κλιματιστικό στο φουλ. «Διότι αν χρειαστεί να μετακινηθούμε από έναν χώρο με τόσο χαμηλή θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, η μεταβολή της θερμοκρασίας είναι μεγάλη και αυτό είναι καταπόνηση για τον οργανισμό. Μια ουδέτερη θερμοκρασία 24, 25, 26 βαθμούς είναι μια χαρά», κατέληξε ο καθηγητής.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία η παραδοσιακή μουσική βραδιά στο Παλιούρι
Επόμενο άρθροO λαός βλέπει τις τιμές και παθαίνει συγκοπή, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τη διαπλοκή, η κυβέρνηση απαντά με διαρροή