Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σαν σήμερα 11 Ιουλίου

Σαν σήμερα 11 Ιουλίου

Γιορτάζουν

ΕυφημίαΌλγα, Όλια.

Επέτειοι

To μπαντονεόν είναι ένα αερόφωνο μουσικό όργανο, μία παραλλαγή του ακορντεόν. Έχει κουμπιά στη θέση των πλήκτρων με τριπλάσια φυσούνα από εκείνη του ακορντεόν. Επινοήθηκε το 1840 από τον γερμανό οργανοποποιό Χάινριχ Μπαντ (1821-1860), από τον οποίο πήρε την ονομασία του.

Περί το 1870, Γερμανοί και Ιταλοί μετανάστες το έφεραν μαζί τους στην Αργεντινή κι έγινε το βασικό όργανο του μουσικού είδους μιλόνγκα, πρόδρομου του τανγκό. Έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή μουσική της Αργεντινής και αποτελεί ένα από τα βασικά όργανα σε μια ορχήστρα τανγκό.

O Ανίβαλ Τρόιλο (1914-1975) θεωρείται ο σπουδαιότερος εκτελεστής που ανέδειξε το όργανο. Στην εποχή μας το επανέφεραν σε χρήση και το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο μουσικοί του επιπέδου των Άστορ Πιατσόλα, Ντίνο Σαλούτσι, Χουάν Χοσέ Μοζαλίνι και Ρισάρ Γκαλιανό.

Το 2005, με απόφασή του το Κογκρέσο της Αργεντινής ανακήρυξε την 11η Ιουλίου «Ημέρα του Μπαντονεόν», που συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Ανίβαλ Τρόιλο.

Η 11η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού το 1990 για να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τα προγράμματα του Ταμείου για τον Πληθυσμό (UNFPA), ενός οργανισμού του ΟΗΕ που προωθεί το δικαίωμα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην υγεία και τις ίσες ευκαιρίες.

Το UNFPA σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές και προγράμματα περιορισμού της φτώχειας, αντισύλληψης, ασφαλούς κύησης, πρόληψης και αντιμετώπισης του AIDS και ισότητας των δύο φύλων.

 

Γεγονότα

  • 1982

    Η Ιταλία κατακτά για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Μαδρίτης τη Δυτική Γερμανία με 3-1.

  • 1988

    Το φλεγόμενο «City of Poros»

    Τρομοκρατική ενέργεια με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες, που αποδίδεται στον παλαιστίνιο Αμπού Νιντάλ, σημειώνεται στο ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», που πλέει στ’ ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με 471 επιβάτες.

  • 1995

    Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

    Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν 8.000 κατοίκους της. (Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα)

  • 2001

    Σε συναυλία του Στινγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, εμφανίζεται ο Γιώργος Νταλάρας και τραγουδούν μαζί το «Mad about you».

  • 2003

    Εντοπίζεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης η άγνωστη ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Ελπίς Πατρίδος», του πρώτου του ποιήματος που έγραψε στην ελληνική γλώσσα.

  • 2004

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρευρίσκεται ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις προσπάθειες για την προσέγγιση των σχέσεων των δυο χωρών.

Γεννήσεις

  • 1832

    Χαρίλαος Τρικούπης

    Χαρίλαος Τρικούπης, κορυφαίος έλληνας πολιτικός. (Θαν. 30/3/1896)

  • 1916

    Αλεξάντερ Προκόροφ

    Αλεξάντερ Προκόροφ, ρώσος φυσικός, που εφηύρε την τεχνολογία λέιζερ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1964. (Θαν. 8/1/2002)

  • 1934

    Τζόρτζιο Αρμάνι

    Τζόρτζιο Αρμάνι, ιταλός σχεδιαστής μόδας.

  • 969

     Όλγα

    Όλγα, βασίλισσα των Ρώσων του Κιέβου, η πρώτη ρωσίδα που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό και ανακηρύχθηκε ισαπόστολος. (Γεν. 890)

  • 1937

    Τζορτζ Γκέρσουιν

    Τζορτζ Γκέρσουιν, αμερικανός συνθέτης, με επιρροές από την τζαζ. («Rhapsody in Blue» ή «Γαλάζια Ραψωδία», όπως είναι γνωστή στα ελληνικά) (Γεν. 26/9/1898)

  • 2023

    Μίλαν Κούντερα

    Μίλαν Κούντερα, γαλλο-τσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του ύστερου 20ου αιώνα. («Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι») (Γεν. 1/4/1929)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1107

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΚύκλωμα εκβιαστών: Στη φυλακή δύο από τους οκτώ κατηγορούμενους
Επόμενο άρθροΠαραλία Χορευτό Ανατολικού Πηλίου-Γαλανά νερά δίπλα στο βουνό