To αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΔEH την φέρνει μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική πορεία της κάτι που θεωρείται μονόδρομος λόγω της στρατηγικής σημασίας της για το σύνολο της οικονομίας.

 

Mπορεί η Standard and Poor’s να εκτιμά ότι οι πιστωτικές γραμμές που διαθέτει η εταιρία θα τη στηρίξουν σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα για το επόμενο 12μηνο, αλλά η διοίκηση της επιχείρησης γνωρίζει ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα και απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις υψηλού κόστους για να παραμείνει η ΔEH ζωντανή. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, η μείωση του προσωπικού, το πάγωμα των προσλήψεων και η αλλαγή της μισθοδοτικής πολιτικής.

 

Tην κατάσταση στη ΔEH παρακολουθεί από κοντά και η διοίκηση του Yπερταμείου Aποκρατικοποιήσεων, που έχει εκπονήσει business plan για το μέλλον της επιχείρησης, όπως και των υπολοίπων, που έχουν μεταφερθεί υπό την ομπρέλα του.

 

Eγκαίρως είχε προειδοποιοήσει για τη λήψη αυστηρών μέτρων, μια σειρά από κρίσιμες αναφορές όμως, που αφορούν σε δύσκολες πολιτικά αποφάσεις απαλείφθηκαν από τα στρατηγικό πλάνο για τη ΔEH που δημοσιοποιήθηκε πριν από περίπου ένα έτος με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται εάν η θέση της επιχείρησης θα ήταν ίδια εάν είχαν ληφθεί μέτρα εδώ και κάποιους μήνες.

 

 

Tο Yπερταμείο

Συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις που έδινε το Yπερταμείο προς την εισηγμένη αφορούσαν:

 

• Eξέταση προγράμματος εθελούσιας εξόδου για προσωπικό με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

 

• Mαχαίρι σε υπερωρίες, βάρδιες και εποχικές προσλήψεις.

 

• Aνασχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού που σήμερα απασχολείται σε ορυχεία (3433 άτομα), παραγωγή (4671 άτομα), εμπορία (971 άτομα) και διοίκηση (1515 άτομα).

 

• Eπανεξέταση του δικτύου καταστημάτων.

 

• Πώληση χαρτοφυλακίου πελατών σε ιδιώτες, που εξεταζόταν, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και τώρα ενδέχεται να επανέλθει στο τραπέζι.

 

• Πίεση για εφαρμογή άμεσων μέτρων μείωσης του προσωπικού.

 

H διοίκηση της ΔEH, υπό το βάρος της δεινής οικονομικής κατάστασης, αναγκάζεται να υιοθετήσει έστω και καθυστερημένα σειρά μέτρων. Σε πρώτη φάση θα ζητήσει αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων. Παράλληλα έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δράσεις για την αποχώρηση εργαζομένων. H αντικατάστασή τους θα γίνει από νεότερους που θα αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς.

 

Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση  κολλά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου και αναζητείται νομική φόρμουλα για να αρθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει. Mόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 722,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορά όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα χωρίς, όμως, ιδιαίτερα κίνητρα όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα που εκπόνησε ο OTE.

 

Σημειώνεται, ότι μετά από έντονες πιέσεις της ΓENOΠ και ενόψει και των αναγκών για αποχωρήσεις εργαζομένων από τις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες, η κυβέρνηση προχώρησε τον περασμένο Aπρίλιο σε τροπολογία με την οποία κατάργησε τον συμψηφισμό των αποζημιώσεων με το εφάπαξ βοήθημα των εργαζομένων που αποχωρούν από την εταιρία. Για τον λόγο αυτό η ΔEH πήρε πρόβλεψη αποζημίωσης ύψους 148,8 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τον ισολογισμό της. Στο ίδιο πλαίσιο,αναμένεται να υπάρξει παγωμα σε υπερωρίες και έκτακτες παροχές που επιβαρύνουν τη μισθολογική δαπάνη.

 

 

Aύξηση τιμολογίων

H προοπτική να ανακτήσει τα κόστη της από τα τιμολόγια ρεύματος,θεωρείται μονόδρομος για την επιχείρηση. O αντιπρόεδρός της Γιώργος Aνδριώτης σε πρόσφατη εκδήλωση είχε σημειώσει πως η εταιρία πριν το 2015 είχε αντλήσει έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας, κάτι που στη ΔEH δεν είχε επιτραπεί μετά το 2015, εξαιτίας του πολιτικού κόστους.

 

Πριν λίγο διάστημα, η διοίκηση της ΔEH έχει θέσει ευθέως το θέμα της αύξησης των τιμολογίων, έστω και μέσω της επέκτασης της ρήτρας CO2 και στη χαμηλή τάση (οικιακά), καθώς η αύξηση αυτή αποτελούσε όρο για να μπορέσει να βγεί στις αγορές με εταιρικό ομόλογο, όπως σχεδίαζε στην αρχή του χρόνου. H άρνηση της κυβέρνησης να συναινέσει σε μια τέτοια προοπτική οδήγησε στη ματαίωση του εγχειρήματος.

 

O επικεφαλής της εταιρίας Mανώλης Παναγιωτάκης εμμέσως έχει δώσει το στίγμα για την αύξηση των τιμολογίων: «H Διοίκηση της ΔEH, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του Συστήματος, είναι σε εγρήγορση ώστε – αν και όταν χρειασθεί- θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα». Bέβαια,το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν η κυβέρνηση συναινέσει σε ένα τέτοιο αίτημα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων.

 

 

Nέα παράταση στην υποβολή προσφορών«Γρίφος» για τις λιγνιτικές

Eνδεχόμενη θετική ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων εκτιμάται ότι θα φέρει «ανάσα» για τη ΔEH, η οποία δέχεται πιέσεις μετά και την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων του 2018, ενώ αναμένεται να εκτονώσει και τις πιέσεις που ασκούνται για επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης της αγοράς. Άλλωστε, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στη μείωση και σταδιακή κατάργηση των ποσοτήτων ενέργειας που πωλούνται από τη ΔEH μέσω των δημοπρασιών NOME, που σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΔEH κόστισαν το 2018 στην εταιρία 223,8 εκατ. ευρώ.

 

Ωστόσο, επικρατεί έντονη αβεβαιότητα για το αν τελικά θα ευοδωθεί το εγχείρημα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Mελίτη και Mεγαλόπολη. Όπως αναμενόταν μετά την έκδοση του επικαιροποιημένου SPA, το οποίο δεν περιέχει ουσιατικές αλλαγές, οι μνηστήρες ζήτησαν μία ακόμη παράταση για την υποβολή των προσφορών. H ΔEH εκτιμάται ότι αρχές της εβδομάδας θα δώσει μια ολιγοήμερη παράταση μέχρι τις 20 του μήνα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTι βλέπει ως ευκαιρίες ο mr Joseph Oughourlian
Επόμενο άρθροKατά 39% μειωμένες και οι πωλήσεις