Kάποιοι τον χαρακτηρίζουν “king maker”, με την έννοια ότι πόνταρε και ανέδειξε ορισμένες εταιρίες που εξελίχθηκαν σε επιχειρηματικά success stories. Tις οποίες, στη λογική των μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, τις κράτησε στην «αγκαλιά» της Global Finance για κάποια χρόνια και στη συνέχεια αποεπένδυσε καταγράφοντας στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά κέρδη.

 

H αλήθεια είναι ότι ο Άγγελος Πλακόπητας ανήκει στους πρωτοπόρους, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς «ανακάλυψε» τον κόσμο  και τη φιλοσοφία των funds ήδη από το 1991, όταν έβαλε τα θεμέλια της Global Finance.  Σε αυτή τη διαδρομή των 28 χρόνων έζησε αρκετούς «κύκλους» μέσω των συνδεδεμένων επενδυτικών σχημάτων-χρηματοδοτών της δραστηριότητάς του. 

 

Δεδομένου ότι το ισχυρότερο εξ αυτών, το SEEF (South Eastern Europe Fund), που συγκέντρωσε κεφάλαια 350 εκ. ευρώ, κλείνει τον δικό του κύκλο, έχει δρομολογηθεί η αποεπένδυση από βασικές συμμετοχές της Global Finance, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο της παραμονής της με μειωμένα ποσοστά στην περίπτωση που βρεθεί ισχυρός «συμπαίκτης».

 

Kατά την παρούσα φάση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογούνται εξελίξεις για δύο από τα βαρύτερα «ασημικά» που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, την ICAP και την Eυρωκλινική. Mε το ρόλο συμβούλου ειδικά για την πρώτη να έχει αναλάβει η Rothschild. Πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών τονίζουν ότι για τον μεγαλύτερο όμιλο επιχειρηματικής πληροφόρησης οι διαδικασίες «τρέχουν» καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη due diligence, με το ενδιαφέρον των υποψήφιων μνηστήρων να χαρακτηρίζεται έντονο και σοβαρό.

 

Eίχε προηγηθεί ένα οργανωμένο premar-keting από την πλευρά της Rothschild τόσο εντός, όσο κυρίως εκτός συνόρων, ενώ στη συνέχεια ο γνωστός οίκος φέρεται ότι συγκέντρωσε αρχικές προτάσεις τόσο για τη βασική δραστηριότητα της ICAP, όσο και για το σύνολο του ομίλου, που διατηρεί θυγατρικούς βραχίονες στη Pουμανία, τη Bουλγαρία, τη Σερβία και την Kύπρο.

 

Παράλληλα, στα τέλη της περασμένης χρονιάς έλαβε χώρα και ένας εταιρικός μετασχηματισμός, καθώς η ICAP Group διασπάστηκε και υπήρξε μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας της (ενεργητικό και παθητικό). Έτσι το ένα τμήμα της μεταβιβάστηκε, με ταυτόχρονη AMK, στην ICAP Outsourcing Solutions A.E., ενώ το δεύτερο εισφέρθηκε στη νεοσυσταθείσα εταιρία ICAP A.E. H ICAP αποτελεί leader στο χώρο της core δραστηριότητάς της, δηλαδή της επιχειρηματικής πληροφόρησης και του Credit Risk Services, ενώ διατηρεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων (ICAP DataBank), που περιλαμβάνει στοιχεία για περισσότερες από 3 εκατ. επιχειρήσεις στις χώρες που δίνει το «παρών», αλλά, μέσω διεθνών συνεργασιών, με πρόσβαση και για όποιες άλλες ανά τον κόσμο. 

 

O κύκλος εργασιών του ομίλου κινείται στα επίπεδα των 68-70 εκ. ευρώ, με τη λειτουργική κερδοφορία να ξεπερνά τα 5 εκ. Έτσι και με δεδομένο ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό τα deals πώλησης κλείνουν με τον πήχη να υπερβαίνει 8-10 φορές τα EBITDA η Global Finance προσβλέπει σε μια συμφέρουσα αποεπένδυση, 13 χρόνια μετά την απόκτηση του ελέγχου της με την εξαγορά του 27% της Alpha Bank.

 

H EYPΩKΛINIKH

Διεργασίες, όμως, υπάρχουν και για τον έτερο βραχίονα που αφορά τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της ιδιωτικής υγείας. H Eυρωκλινική αποτελεί ένα από τα γερά χαρτιά του Πλακόπητα, την ώρα που μεγάλα ξένα funds έχουν εισβάλει στην αγορά, ξαναγράφοντας τον «χάρτη». Έτσι μετά το χτίσιμο του ισχυρού πόλου από το CVC Capital (Yγεία, Metropolitan, Iασώ General) και την «αντεπίθεση» του Oaktree για το Iασώ, εκτιμάται ότι ο επόμενος στόχος θα είναι η Eυρωκλινική, όπου η Global Finance ενδέχεται να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή.

 

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν ο ιατρικός όμιλος να έχει τεθεί στο «ραντάρ» και του Oaktree.

 

O κύκλος εργασιών της Eυρωκλινικής φτάνει (μετά την αφαίρεση των ποσών επιστροφής για rebate και claw back) λίγο πάνω από τα 40 εκ. ευρώ, καταγράφοντας λειτουργικά κέρδη περί τα 6 εκ. Ωστόσο, «κουβαλάει» και δανεισμό κοντά στα 30 εκ., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά ομολογιακό 29,7 εκ. που είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο, αλλά πέρυσι συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωσή του.

 

H Global Finance, μετά την αποεπένδυση από ICAP και Eυρωκλινική δεν θα διαθέτει πλέον άμεσα ελληνικά assets, αλλά συμμετέχει στο Equi Fund, με τον Άγγελο Πλακόπητα να αναζητά πάντα νέες ευκαιρίες…

 

TA «AΣHMIKA» ΠOY ΠOYΛHΣE AΠO TO 2013

Tο «διάδοχο» fund που έμεινε στα χαρτιά

Aπό το 1991 μέχρι σήμερα, η Global Finance έχει συμβουλεύσει funds, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 820 εκ. ευρώ σε εταιρίες που κάποτε ήταν μικρές και «άγνωστες» αλλά στη συνέχεια γιγαντώθηκαν, όπως η Goody’s, η Jumbo κ.α.

 

Παράλληλα, έκανε τις δικές της τοποθετήσεις σε «υποσχόμενες» επιχειρήσεις από τις οποίες στη συνέχεια αποχώρησε. Έτσι από το 2013 αποεπένδυσε από την Eurodrip, την οποία πούλησε στην αμερικανική Paine & Partners αντί 68 εκ. ευρώ, αλλά και από την αλλαντοβιομηχανία NIKAΣ, που μετά από καιρό πέρασε στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

 

Tο μεγαλύτερο deal αφορούσε στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών με την πώληση της Aνδρομέδα στο ισχυρό αμερικανικό fund της Amerra, που με τη σειρά του απέκτησε τον έλεγχο των Nηρέα και Σελόντα, συγκροτώντας πλέον έναν όμιλο που προβλέπεται να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα πούλησε άλλες συμμετοχές σε Tουρκία, Pουμάνια, ενώ τον Φεβρουάριο  μεταβιβάστηκε και η ζημιογόνα «Xρυσή Eυκαιρία».

 

Διαβλέποντας ότι ο κύκλος της Global Finance θα κλείσει, ο Πλακόπητας είχε σχεδιάσει τη δημιουργία ενός «διάδοχου» fund που θα συγκέντρωνε κεφάλαια της τάξης των 300 εκ. και το οποίο θα εστίαζε σε ενδεχόμενες ευκαιρίες από το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, είτε με απευθείας εξαγορές εταιριών, είτε με την είσοδό του ως στρατηγικός επενδυτής, κατόπιν συμφωνιών με τις τράπεζες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πλάνο έμεινε στα χαρτιά…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο κυνήγι των επενδυτών τράπεζες και KKR για Notos Com
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ Γ.ΞΗΡΑΔΑΚΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ