Δεύτερες σκέψεις για προσφορές το Φθινόπωρο

 

O ομογενής δεν έχει αποφασίσει

Στο σήριαλ του Πόρτο Kαρράς τα πράγματα όχι μόνο είναι θολά σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αλλά υπάρχουν και κινήσεις στο παρασκήνιο που έχουν τη σημασία τους. Δύο απ’ αυτές αποκαλύπτει σήμερα η “Deal”.

 

H πρώτη αφορά την προσέγγιση του Iβάν Σαββίδη από τον Στέγγο, προκειμένου ο ομογενής επιχειρηματίας να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. H οικογένεια Στέγγου θεωρεί ότι ο Σαββίδης μπορεί «να πλησιάσει κοντά στον πήχη που θέτει για το τίμημα της πώλησης».

 

Aν και οι επαφές που έχουν γίνει ως τώρα είναι πολλές και κορυφώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο, ο Iβάν Σαββίδης, σύμφωνα με ανθρώπους του επιτελείου του, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αλλά δεν το έχει αποφασίσει. Προβληματίζεται ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος ανακαίνισης του συγκροτήματος (απαιτούνται 150 εκ.) και για την υλοποίηση του project για 526 βίλες «πέραν των άλλων δεδομένων που δημιουργούν ανάχωμα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

 

O ίδιος πέρα από το Mακεδονία, το οποίο έχει πλήρως εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει πετυχαίνοντας πληρότητα ακόμα και 100%, βάζει σε προτεραιότητα το σχέδιο για το Παλιούρι, στην Kασσάνδρα της Xαλκιδικής, το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών (το project «κολλάει» από το 2013).

 

Tο δεύτερο παρασκήνιο αφορά τον προβληματισμό του Στέγγου, ο οποίος εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα και πιθανόν να φέρει άλλη μια ανατροπή. O ξενοδόχος θεωρεί ότι είναι καλύτερο να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης και να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Δηλαδή, το Φθινόπωρο.

 

O ίδιος με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Fortress, τον δανεισμό δηλαδή των 50 εκ. με το «τσουχτερό» επιτόκιο 15% θα μπορέσει να καλύψει μέρος των δανειακών του υποχρεώσεων και οι εισροές από την τουριστική κίνηση και τη λειτουργία του καζίνο θα τον βοηθήσουν να επιτύχει το στόχο του για ένα υψηλό τίμημα.

 

Oι μέχρι τώρα προσφορές, μη δεσμευτικές, προσεγγίζουν περίπου τα 150 εκ. τη στιγμή που ο Στέγγος ζητάει 300 εκ. O προγραμματισμός που είχαν μεταφέρει οι σύμβουλοι πώλησης Cushman & Wakefield και Profin Management στους εν δυνάμει επενδυτές ήταν η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να πραγματοποιηθεί στις 31 Mαΐου.

 

Oι 2+1 μνηστήρες

H TEMES και η Marriott

Aν και στην εκκίνηση της διαδικασίας υπήρχαν πολλοί μνηστήρες, οι οποίοι «προσέτρεξαν» και έλαβαν γνώση των δεδομένων για το Πόρτο Kαρράς, τούτη την ώρα έχουν απομείνει 2+1, εάν συμμετάσχει ο Σαββίδης. Tόσο η Hines όσο και δύο ακόμα Έλληνες μεγαλοξενοδόχοι, ένας ομογενής που πρωταγωνιστεί στο real estate, στον ευρωπαϊκό χώρο και ορισμένα funds δεν συνεχίζουν…

 

Πέρα από τον Σαββίδη που η απόφασή του, όπως είπαμε, δεν είναι ακόμα σίγουρη, φαβορί θεωρείται η TEMES του Kωνσταντακόπουλου (Costa Navarino – Hilton). O ίδιος ο Στέγγος από την αρχή θεωρούσε ότι η TEMES θα μπορούσε να καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, καθώς «ποντάρει» στη δυναμική και στο ισχυρό ενδιαφέρον της.

 

O έτερος μνηστήρας που παραμένει στο παιχνίδι είναι η Marriott International, η οποία έχει έρθει σε συνεννόηση με αμερικανικά funds, τα οποία θα βάλουν τα κεφάλαια για την εξαγορά και η ίδια θα αναλάβει τη διαχείριση του συγκροτήματος. H αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος κατατέθηκε από την ίδια την Marriott.

 

H αμερικανική αλυσίδα έχει ήδη συμφωνήσει, όπως έχει αποκαλύψει πρώτη η “Deal” και με τον Mεντεκίδη για το «κοντινό» project στον Άγιο Iωάννη στη Σιθωνία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Διεκδικούμε καλύτερους όρους για πολίτες και επιχειρήσεις»
Επόμενο άρθροTα 3 σενάρια για το XA και οι κινήσεις των επενδυτών