Η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, δεν είναι πλέον προσβάσιμη από την ηπειρωτική Κίνα. Δεν έχει γίνει άμεσα σαφές πόσο καιρό είναι εκτός λειτουργίας ο ιστότοπος, αλλά όλες οι πληροφορίες συνηγορούν ότι είναι απρόσιτο από χθες το βράδυ.

 

Το Bing είναι το τελευταίο θύμα του «Μεγάλου Τείχους Προστασίας» («The Great Firewall») της Κίνας. Το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η μηχανή αναζήτησης της δημοφιλούς πλατφόρμας Yahoo κατέστη απροσπέλαστη στην Κίνα, αφήνοντας το Bing ως τη μόνη εν λειτουργία γνωστή μηχανή αναζήτησης. Είχε προηγηθεί το 2010 το «μπλόκο» στην πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης της Google, ενώ Το 2017, το Πεκίνο είχε «κατεβάσει» και την εφαρμογή WhatsApp του Facebook.

 

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, αρκετοί Κινέζοι χρήστες έγραψαν την Τετάρτη στο Weibo (το κινεζικό Twitter) και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αδυνατούσαν πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση στον κινεζικό ιστότοπο της Bing, ο οποίος όμως συνεχίζει να είναι προσβάσιμος από χρήστες εκτός Κίνας.

Εάν το “μπλόκο” αποδειχθεί μόνιμο, θα κάνει ξεκάθαρο ότι οι δυτικές εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να πείσουν την Κίνα να τους δώσει πρόσβαση στην μεγαλύτερη πλέον διαδικτυακή αγορά χρηστών παγκοσμίως, ειδικά σε μια εποχή αυξημένων εμπορικών και οικονομικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες . Άλλωστε η λειτουργίας της Bing ήταν δυνατή ως τώρα, καθώς η Microsoft είχε δεχθεί να κάνει λογοκρισία στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που αφορούσαν σε «ευαίσθητα» ζητήματα, με βάση τα κριτήρια της κινεζικής κυβέρνησης.

 

Με οδηγό τη νέα πολιτική του προέδρου Σι για πλήρη εθνικό έλεγχο του διαδικτύου στη χώρα του, η ασιατική χώρα συστηματικά, ειδικά από το 2016 κι έπειτα, εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών της σε πληροφορίες που θεωρεί ανεξέλεγκτες και δυνητικά επικίνδυνες, υψώνοντας ένα ολοένα υψηλότερο online σινικό τείχος γύρω της (γνωστό διεθνώς ως «The Great Firewall»).

Η Microsoft επιβεβαίωσε ότι η Bing είναι μη προσβάσιμη εντός της Κίνας, δήλωσε ότι ερευνά το ζήτημα και δεν έχει ακόμη κάνει κάποια άλλη ανακοίνωση. Δύο πηγές, πάντως, επιβεβαίωσαν ότι η Bing έχει μπλοκαριστεί με κυβερνητική εντολή, ενώ και η κινεζική κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Unicom επιβεβαίωσε ότι οι κινεζικές Αρχές διέταξαν να απαγορευθεί η πρόσβαση στην Bing.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων StatCounter, στο τέλος του 2018 η Bing είχε μερίδιο 2% στις αναζητήσεις στην Κίνα, πολύ πίσω από την κυρίαρχη κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu που είχε περίπου 70%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτις 5/2 η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου
Επόμενο άρθροFraport Greece: Προσλήψεις σε περιφερειακά αεροδρόμια