Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τις 120 δόσεις

 

 

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου η παράταση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς η σκέψη της κυβέρνησης είναι ότι η διαδικασία εισήλθε σε μια κανονικότητα μετά τον Σεπτέμβριο, αφού τότε απλουστεύτηκε μέσα από την ειδική πλατφόρμα εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους.

 

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το διάστημα στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική πλευρά θα αποστείλει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

 

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ξένοι τεχνοκράτες αναμένεται να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι, έτσι ώστε στις αρχές του 2019 να περάσουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση του πλαισίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup εμφανίστηκε εκ πρώτης θετικό στην παράταση.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έχουν ξεπεράσει τις 1.000, έχει επέλθει κούρεμα των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων.

 

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης γνωστοποίησε ότι πάνω από 5.200 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, λόγω του ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του μηχανισμού τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Τα χρέη προς την εφορία προσδιορίζονται σε 100 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία σε 30 δισ. ευρώ, ενώ προς τις τράπεζες σε 85 δισ. ευρώ.

 

Παράταση του εξωδικαστικού ζητά και ο ΒΕΑ

 

Την ίδια στιγμή, παράταση της προθεσμίας για τη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, και επέκταση της ρύθμισης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2018 ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ).

 

Η παράταση του Εξωδικαστικού είναι «κλειδί» και για τη διεύρυνση του πεδίου των 120 δόσεων σε όσους δεν μπορούν επί του παρόντος να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές του διευκολύνσεις.

 

Εν αναμονή των 120 δόσεων

 

Μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να υπαχθούν τώρα στον Εξωδικαστικό, περιμένουν την ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς πέρα από τις μηνιαίες πληρωμές που θα ανέρχονται στα 50 ευρώ θα μπορούν να «κουρέψουν» ως και το 85% των προσαυξήσεων που βαρύνουν τις αρχικές τους οφειλές.

 

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η νέα ρύθμιση να εφαρμοστεί τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2019.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί είναι θετικοί στο αίτημα της κυβέρνησης αρκεί η νέα ρύθμιση να μην δημιουργήσει καινούρια γενιά οφειλετών. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά καθώς οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 500.000. Oι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το κράτος αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 1,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 513 εκατ. ήταν απλήρωτοι φόροι), με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου να φτάσουν τα 7,8 δισ. ευρώ.

 

Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρά εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια που θα συνδέονται µε το ύψος του φορολογητέου εισοδήµατος και την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜε τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση του ν/σ για τις συντάξεις
Επόμενο άρθροΤο μέλλον του CDU κρίνεται στο Αμβούργο