Με μια απόφαση-σταθμό για τη ραδιοφωνική αγορά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Real FM από το ΕΣΡ  για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση, επιτρέποντας ουσιαστικά τις οικονομικές χορηγίες στο σύνολο των ραδιοφωνικών εκπομπών.

 

Ειδικότερα, με την απόφαση 822/2018 του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικαστές ακυρώνουν την υπ’ αριθμ. 577/2013 απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Real FM για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση. Το ΣτΕ διαπιστώνει ελλιπή αιτιολόγηση από την πλευρά του ΕΣΡ σε σχέση με την επιβολή του προστίμου, αλλά επιπλέον προβαίνει και σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κρίση.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 5 του ΠΔ 109/2010, κατά την οποία δεν επιτρέπεται χορηγία σε προγράμματα επικαιρότητας και ειδησεογραφίας, όπως και η αντίστοιχη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 του ΠΔ 100/2000, η οποία μνημονεύεται και αποτέλεσε τη βάση του προστίμου του ΕΣΡ προς τον Real FΜ, “δεν είναι εφαρμοστέα επί των ραδιοφωνικών σταθμών”.Παίρνοντας την πλευρά του ραδιοφωνικού σταθμού οι δικαστές κρίνουν πως “η κύρωση του προστίμου για την παραβίαση της απαγορεύσεως χορηγίας σε ενημερωτικές εκπομπές πάσχει”.

 

Προφανώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι εξαιρετικής σημασίας γαι το ραδιοφωνικό τοπίο, ειδικότερα για τους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς επιτρέπει τις χορηγίες στο σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών, των δελτίων ειδήσεων και των λοιπών ενημερωτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα ενισχύεται ο προβληματισμός για τη δυνατότητα οικονομικών συμφερόντων να επηρεάζουν το περιεχόμενο ειδήσεων μέσω των διαφημιστικών χορηγιών τους.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠιθανή η αύξηση της τιμής ρεύματος
Επόμενο άρθροΔυο μεγάλες κατηγορίες κινδύνων υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία