Η αντιπολίτευση δεν θέλει οι αποφάσεις της Βουλής να δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση

 

Να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής ζητά η ΝΔ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση.

 

Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατά πόσο οι προτάσεις της παρούσας και προτείνουσας Βουλής, δεσμεύσουν τις αποφάσεις της επόμενης, τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί το κυβερνητικό στρατόπεδο για εργαλειοποίηση ακόμα και της διαδικασίας Αναθεώρησης.

 

“Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να δεσμεύσουν από σήμερα την επόμενη Βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε καμία Συνταγματική Αναθεώρηση. H αναθεώρηση προβλέπει την εξής διαδικασία. Αυτή η Βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, και η επόμενη, αφού μεσολαβήσουν εκλογές, αφού υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή να καθορίσει επακριβώς το περιεχόμενό τους.

 

Tο περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων δεν καθορίζεται από την προτείνουσα Βουλή αλλά από την επόμενη, την αναθεωρητική. Η αντίθετη άποψη που διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι απλά ως προς τα προτεινόμενα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους προσκρούει όχι μόνο σε αυτό που έγινε στο παρελθόν, αλλά στην άποψη που υποστηρίζουν δημοσίως και διαχρονικά όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας”, επισημαίνουν πηγές της οδού Πειραιώς.

 

Σε momentum αναθεώρησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει επαφές με κορυφαίους συνταγματολόγους, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις, με το βλέμμα στραμμένο στο μεγάλο επίδικο. Στο κατά πόσο, δηλαδή, οι προτάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν τις αποφάσεις της επόμενης. Η…μάχη, δε, θα δοθεί, κυρίως, για το περιλάλητο άρθρο 32, που συνδέεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ευρωζώνη δεν είναι θωρακισμένη απέναντι στις κρίσεις
Επόμενο άρθροΚατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην Πνύκα