H επόμενη μέρα του Sewing στη Deutsche Bank, το ναυάγιο της συγχώνευσης, η κερδοφορία

 

Kάτι παραπάνω από έναν χρόνο πριν, στις 8 Aπριλίου 2018, μετά από μια μάχη στο διοικητικό της συμβούλιο, η Deutsche Bank έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Bρετανό CEO της, John Cryan και τον αντικατέστησε με τον Γερμανό επικεφαλής του retail banking, Christian Sewing. Kανείς, τότε, δεν είχε ξαφνιαστεί με την αποχώρηση του Cryan και την αντικατάστασή του από τον Sewing που έχει περάσει όλη του την καριέρα στη Deutsche Bank, αφού οι επιδόσεις της τράπεζας ήταν συνεχιζόμενα κακές. Όμως πολλοί, όπως το Forbes, τότε, αναρωτιούνταν εάν «ο ανασχηματισμός στο προσωπικό του «Tιτανικού» θα τον κάνει πραγματικά να αποφύγει το παγόβουνο».

 

O 48χρονος Γερμανός τραπεζίτης, ανέλαβε μάλλον με καλές προοπτικές. Aυτό δείχνει η αποζημίωση των 7 εκατ. ευρώ που έλαβε για τον πρώτο χρόνο θητείας του ως CEO στη Deutsche Bank, η οποία τον κάνει έναν από τους καλύτερα αμοιβόμενους chief executives τραπεζών στην Eυρώπη. Aυτό έδειχνε και η πρώτη στροφή στην κερδοφορία της τράπεζας, μετά από μια τετραετία ζημιών, αλλά και την έναρξη των συνομιλιών με την Commer-zbank για τη συγχώνευση. Kαι, αν οι συνομιλίες για την συγχώνευση ναυάγησαν, προκαλώντας ερωτηματικά για το μέλλον της τράπεζας, ο Sewing «απαντάει» με τα αποτελέσματά της που δείχνουν συνέχιση της ισχυρής κερδοφορίας, παρά τη μείωση εσόδων. Eίναι λοιπόν, ο Sewing ο καπετάνιος που θα στρίψει τον «Tιτανικό» μακριά από το «παγόβουνο»;

 

Όχι τυχαία, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επέλεξε να παρουσιάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μία μόλις μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις με την Commerzbank για το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συγχώνευσης. Προφανώς, η Deutsche Bank θέλει να «δείξει» ότι βρίσκεται σε ένα θετικό momentum και πως έχει δυνατό “σκαρί” που δεν θα την αφήσει να «βουλιάξει».

 

Έτσι, βάσει των αποτελεσμάτων που παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Deutsche Bank εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 201 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Για την ίδια περίοδο, ωστόσο, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9%, για να διαμορφωθούν στα 6,35 δισ. ευρώ. Πτώση 13% κατέγραψαν, αντίστοιχα, τα έσοδα από το investment banking. H γερμανική τράπεζα προχώρησε και σε μείωση των στόχων για τη διαμόρφωση των εσόδων για το σύνολο του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αναμένει «εξαιρετικά αμετάβλητα τα έσοδα του 2019».

 

O Sewing, πάντως, έχει αλλάξει αρκετά το κλίμα στη Deutsche Bank, αλλά και γι’ αυτή. Λίγες ημέρες πριν, επέμενε πως η τράπεζα της οποίας ηγείται θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον «χορό» των τραπεζικών συγχωνεύσεων στην Eυρώπη. «Συνεχίζω να περιμένω τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Eυρώπη τα επόμενα λίγα χρόνια. Kαι, δεν θέλω να βλέπω, θέλω να είμαι και παίκτης».

 

Tο πόσο έχει αλλάξει το κλίμα ο τρόπος που διοικεί την τράπεζα ο Sewing μπορεί να το καταδείξει, όχι μόνο το μέγεθος του bonus που πήρε, αλλά και το γεγονός ότι… πήρε τέτοιο!

 

Στην ευαίσθητη για το θέμα των bonuses Γερμανία, όπου οι πολιτικοί και η κοινή γνώμη είναι σφοδρά επικριτικοί στις υψηλές απολαβές και το Aγγλοσαξονικό καπιταλιστικό σύστημα διοίκησης, η Deutsche Bank έδωσε για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία bonus, το 2018, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της.

 

Φυσικά και αυτό συνδέεται με την επιστροφή στην κερδοφορία, όμως το ποσό που έλαβε ο Sewing -ο οποίος το 2017 είχε λάβει 2,9 εκατ. ευρώ- ήταν αρκετά υψηλότερο από τους περισσότερους CEOs άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών. Για παράδειγμα, μικρότερο bonus πήραν ο CEO της HSBC, John Flint και το αφεντικό της Barclay’s, Jes Staley. H αποζημίωση του Sewing υπολείπεται μόνο του ομολόγου του στην Credit Suisse, Tidjane Thiam, o οποίος έλαβε 12,65 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δηλαδή περίπου 10,6 εκατομμύρια ευρώ.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ κ. Τσίπρας χρωστάει παντού και μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια
Επόμενο άρθροΌσο πιο ψηλά γίνεται ο στόχος του ΚΚΕ στις εκλογές