Συνάντηση Ατχτσιόγλου με εκπροσώπους των δανειστών

 

 

O κατώτατος μισθός θα βρεθεί στο τραπέζι των εκπροσώπων των δανειστών και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, οπότε και θα διασαφηνιστεί το ποσοστό της αύξησης.

 

Οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία προτείνει το εύρος της αύξησης να κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%. Η αύξηση φαίνεται να «κλειδώνει» μεταξύ 7%-10% από 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510€) για τους νέους κάτω των 25 ετών.

 

Παρά τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων για την αύξηση του κατώτατου μισθού, θεωρούν υπερβολικό το 10% αφήνοντας να διαρρεύσει πως μια αύξηση της τάξης του 5%-6% πιο κατάλληλη. Η άποψη αυτή των ευρωπαίων οδηγεί την κυβέρνηση σε δυο σενάρια.

 

Το πρώτο προβλέπει αύξηση 7%-8% (+49 ευρώ) ενώ σύμφωνα με το δεύτερο , το Μαξίμου παίρνει την πρωτοβουλία να προσεγγίσει το 10% (+59 ευρώ) δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου.

 

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ΅) προέβαλαν δύο ενστάσεις . Πρώτον εξέφρασαν φόβους ότι τα ποσοστά αύξησης που ακούγονται ξεπερνούν τις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον διαφωνούν με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού , εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί η ανεργία των νέων.

 

Αρνητικοί ήταν οι ξένοι τεχνοκράτες στο πάγιο αίτημα εργοδοτών και εργαζόμενων να επιστρέψει η αρμοδιότητα αύξησης του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους. Πιστεύουν ότι οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης θα ενεργοποιήσει στρεβλώσεις του παρελθόντος .

 

Άλλο ένα αίτημα των μικρομεσαίων ήταν επίσης να δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα και να αρχίζουν να χορηγούνται μικροδάνεια στις επιχειρήσεις .

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Mαγνήτης» τα σπορ για τους ισχυρούς του τουρισμού
Επόμενο άρθρο«Δεν υπάρχει τώρα θέμα εξαγοράς, αλλά…»