Σε υψηλά δύο μηνών έχει σκαρφαλώσει σήμερα, Τρίτη, το δολάριο, στον απόηχο της επί της αρχής συμφωνίας που αποτρέπει νέο shutdown στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και εν μέσω προσδοκιών για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας.

 

Ο νέος γύρος συνομιλιών άνοιξε στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, ύστερα από τις άκαρπες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον την περασμένη και με τον Αμερικανό διαπραγματευτή να υπογραμμίζει ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Ωστόσο υπάρχει μία αίσθηση πως και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα αποτρέψει τα χειρότερα.

 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι της δέσμης των έξι κυριότερων ανταγωνιστών του στην αγορά, διατηρείται στις 97 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Η ανατίμηση του δολαρίου έχει πάντως εν πολλοίς να κάνει και με τις πιέσεις, που δέχονται τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά νομίσματα, ευρώ και στερλίνα.

 

Με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης σε τέλμα ή και σε τροχιά συρρίκνωσης,έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα σενάρια για υποτίμηση του ευρώ και απόλυτη ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου. Σήμερα η ισοτιμία είναι στα 1,128 δολάρια ανά ευρώ, πολύ κοντά στα χαμηλά δυόμιση μηνών του 1,1267 δολαρίου της προηγούμενης συνεδρίασης.

 

Σε τροχιά πτώσης και η στερλίνα, καθώς κορυφώνεται η αγωνία για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit. Η ισοτιμία είναι σήμερα στα 1,2878 δολάρια ανά στερλίνα, χαμηλά τριών εβδομάδων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠροτεραιότητες η ανάπτυξη των παραγωγικών υποδομών και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής