«Νομίζω ότι μετά από ένα διάστημα συζητήσεων και προβληματισμού στην ευρωζώνη, τελικά λήφθηκαν σοβαρές αποφάσεις, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί, παρά τις αντιδράσεις κάποιων χωρών που επιμένουν ότι οι βοήθειες προς τις χώρες πρέπει να έχουν τη μορφή δανείων». Ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton και μέλος της επιτροπής οικονομολόγων για τον σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή εκτίμησε ότι «το πακέτο που ανακοινώθηκε και αναλογεί σε μας με τα 22 δισ. επιχορηγήσεις, τα 10 δις δάνεια σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του 2021-2027 που είναι άλλα 20 δις, δημιουργεί ένα σημαντικό απόθεμα δυνατοτήτων. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί με περίπου 40 δισ. διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια και τους εγχώριους πόρους, μπορούν να αλλάξουν τις προοπτικές, τις δυνατότητες και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Καραμούζης διευκρίνισε ότι η ομάδα υπο τον κ. Πισσαρίδη δεν θα διαχειρισθεί τα ποσά αυτά, αλλά θα διαμορφώσει επιστημονικά προτάσεις σε ποιες περιοχές, άξονες και δραστηριότητες, θα πρέπει να επενδυθούν, που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και ποιο θα είναι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. «Η Ε.Ε. ανακοίνωσε τις περιοχές, ψηφιακή μεταρρύθμιση, υποδομές, πράσινη ανάπτυξη, αυτό που χαρακτηρίζω ΕΣΠΑ 2. Όμως ο συνδυασμός του ΕΣΠΑ 1 και 2, με τους αναπτυξιακούς νόμους, τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και τα άλλα εργαλεία πολιτικής που έχουμε, πρέπει να συνδυαστούν και να κατευθυνθούν σε δραστηριότητες που αναμορφώνουν και μετασχηματίζουν την ελληνική οικονομία». Επεσήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες πολύ μεγάλου επενδυτικού μπουμ στην Ελλάδα, δημοσίου επενδύσεων, ξένων και εγχώριων. Πρόσθεσε ότι είναι αυταπάτη να πιστεύουμε πως μπορεί με την κατανάλωση να γυρίσουμε σε πολύ ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Ο σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη πως η Ελλάδα θα γίνει εξωστρεφής οικονομία, πως υποκαθιστά μια σειρά από εισαγωγές, (αγροτικά προϊόντα, φάρμακα), να γίνουν δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές, στις οικονομικές υποδομές και στην ψηφιακή τεχνολογία δεν θα αποκτήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους που να μας βγάλουν από την κρίση».
Ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι «σήμερα το 70% του ΑΕΠ προέρχεται από την ιδιωτική κατανάλωση και το 16% από τη δημόσια κατανάλωση. Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να κινηθούμε από την κατανάλωση στις επενδύσεις, από τις εγχώριες υπηρεσίες στις εξαγωγές, από τη ρυπογόνο στην πράσινη ενέργεια, να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές για να προσελκύουμε κεφάλαια. Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε στο παρελθόν και τώρα είναι μπροστά μας μία ακόμη ευκαιρία».
Εκτίμησε ότι η παγκοσμιοποίηση θα μπει σε καθοδική πορεία, ότι θα ενισχυθούν οι εγχώριες παραγωγές και ότι είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι τόσο ραγδαίες, είπε, που αλλάζουν τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Αυτά τα νέα φαινόμενα που θα απαιτήσουν μεγάλες αλλαγές και στο οικονομικό και στο θεσμικό πλαίσιο, ήρθαν για να μείνουν.
Ο κ. Καραμούζης κατέληξε λέγοντας ότι από την διαδικασία αυτή θα υπάρχουν και θύματα και κερδισμένοι, το ερώτημα ομως είναι εάν οι πολιτικές ευνοούν την πλειοψηφία των πολιτών, εάν δημιουργούνται θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, εάν υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής συνοχής. «Η κοινωνική συνοχή είναι αναπτυξιακό εργαλείο στις σύγχρονες δημοκρατίες, πρέπει να προσφέρουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά. Πρέπει οργανωμένα, με σχέδιο ανα κατηγορία, να υποβάλουμε προτάσεις που είναι βιώσιμες και θα γίνουν αποδεκτές με βάση τις διαδικασίες που έχει διαμορφώσει η ευρωζώνη Έχουμε μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας που δεν πρέπει να πάει χαμένη, η πρόκληση είναι εδώ».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΥψηλά τα ποσοστά επιστροφής των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά-Κινητοποιήσεις κατά του ν/σ του υπ. Παιδείας
Επόμενο άρθροΣτα 1,35 τρισ. ευρώ αυξάνει το έκτακτο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης