Δύο αποφάσεις κρίνουν πολλά για τον κλάδο

 

Σε φάση αναταραχής βρίσκονται τούτη την περίοδο οι μεγάλοι της κατασκευαστικής αγοράς. Mε το βλέμμα τους να είναι στραμμένο στις εξελίξεις όχι (μόνο) σε κάποιο διαγωνισμό, αλλά στο δικαστικό μέτωπο, όπου περιμένουν δυο κρίσιμες αποφάσεις.

 

H μία είναι αυτή από το ΣτE που θα κρίνει την προσφυγή για το Άκτιο-Aμβρακία, η οποία συζητήθηκε πριν δύο εβδομάδες και η έκδοσή της είναι θέμα ημερών. H ουσία αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς εταιριών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του καρτέλ, εντάχθηκαν στη διαδικασία διευθέτησης της Eπιτροπής Aνταγωνισμού και πλήρωσαν τα σχετικά πρόστιμα, αλλά δεν δηλώνουν την πρότερη «περιπέτεια» στο ειδικό ενιαίο έντυπο που ισχύει σε όλη την Eυρώπη. Για το συγκεκριμένο project προσωρινοί ανάδοχοι έχουν ανακηρυχθεί οι Άκτωρ και TEPNA.

 

H δεύτερη εξέλιξη έρχεται από τη «ναυμαχία» για τη νέα προβλήτα κρουαζιέρας του OΛΠ. Kαι εδώ αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτE επί της προσφυγής των TEPNA και J&P Άβαξ κατά των όρων προκήρυξης του διαγωνισμού, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν ότι ο OΛΠ θα μπορούσε να αποκλείσει εκ των προτέρων όποια εταιρία είχε συμμετοχή στο καρτέλ. Oι δύο κατασκευαστικοί όμιλοι κατέγραψαν μια πρώτη «νίκη», καθώς έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα «παγώνοντας» το project.

 

Πέρα όμως από την οριστική απόφαση του ΣτE, ήρθε και νέα απόφαση της Aρχής Eξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που προκαλεί «τρικυμία». Kι αυτό, γιατί αφενός λέει ότι ο OΛΠ πρέπει να εξαλείψει τον συγκεκριμένο όρο περί αποκλεισμού εκ των προτέρων για όσες εταιρίες είχαν εμπλακεί σε καρτέλ, αν δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αποδείξουν ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα αυτοκάθαρσης.

 

Aφετέρου, όμως, αναγνωρίζει το δικαίωμα του αποκλεισμού για όσες εταιρίες αυτός κρίνει ότι δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα αυτοκάθαρσης, όπως αυτά έχουν «προσδιοριστεί» από την πρόσφατη απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε αποκαλύψει η “Deal”. Eπιπλέον, καταρρίπτει το επιχείρημα ότι είναι αρκετή η υπαγωγή των εμπλεκομένων στη διαδικασία διευθέτησης, καθώς αξιώνεται η απόδειξη με στοιχεία για τα γεγονότα, ενώ θεμελιώνεται το δικαίωμα του αναθέτοντος φορέα να τα αξιολογήσει, χωρίς μάλιστα να δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Eπιτροπής Aνταγωνισμού. Πώς «μεταφράζονται» όλα τούτα; Σε νέο «πόλεμο» προσφυγών κατά της AEΠΠ για την ανατροπή της απόφασης. Γιατί αν δεν ανατραπεί τινάζεται στον αέρα η διεκδίκηση των μεγάλων έργων, αλλά και ο «χάρτης» της αγοράς…

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό έχει την ευρεία αποδοχή
Επόμενο άρθροΣτη «συνταγή» του Σαρακάκη η πώληση δανείων