Ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα είναι αυτό της υλοτομίας. Οι υλοτόμοι εργάζονται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να τραυματιστούν, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Η υλοτομία ξεκίνησε πριν από εκτοντάδες χρόνια από τους ανθρώπους που ζούσαν κοντά στα δάση, παραδοσιακά έκοβαν ξύλα. Τό ίδιο γίνεται και σήμερα. Εκτός από τα σπίτια που ζεσταίνονται και τους ανθρώπους που θερμαίνονται, το ίδιο το δάσος οφείλεται στην ορθή υλοτόμηση. Αυτό κάνουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι του Κοκκινοπηλού Ελασσόνας που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου και σε υψομετρο 1200 μέτρων. Επισκεφθήκαμε τους υλοτόμους του Δασικού Συνεταιρισμού Κοκκινοπηλού Ελασσόνας που φέτος κόβουν στην τοποθεσία «Παταλέξη» που βρίσκεται στην πλαγιά κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. Η φετινή υλοτομία ξεκίνησε πριν από ένα μήνα περίπου και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του καλοκαιριού. Πρώτα γίνεται το κόψιμο των δένδρων, πεύκα, στη συνέχεια συγκεντρώνονται στα σημεία φόρτωσης και από εκεί με φορτηγά μεταφέρονται στους εμπόρους που τα έχουν αγοράσει.


Μιλώντας με τον Νικόλαο Κουκόλη, από τους πιόπαλιούς υλοτόμους του Κοκκινοπηλού, εργάζεται εδώ και 40 χρόνια στα δάση του Ολύμπου, που ανήκουν στον Κοκκινοπηλό, μας εξηγούσε τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα που τα μηχανήματα έχουν αντικατστήσει τα ζώα, ωστόσο δεν λείπει η επικινδυνότητα του επαγγέλματος. «Όταν ήμουν νέος κόβαμε τα δένδρα με τα πριόνια και τα κουβαλούσαμε με τα ζώα, κυρίως μουλάρια. Σήμερα έχουμε μηχανήματα που τα κόβουμε και τα τραβάμε. Το επάγγελμα του υλοτόμου είναι από τα δυσκλότερα. Αν δεν προσέξεις, πως θα κόψεις το δένδρο, που θα πέσει για να μην σε πλακώσει και καταστρέψεις κι άλλα δένδρα μικρότερα, τότε δεν αργεί να γίνει το κακό. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί μιλάμε για θεώρατους κορμούς».


Η κοπή των δένδρων γίνεται μετά από ειδική σήμανση του δασαρχείου, επεσημανε ο Αποστόλης Διδασκάλου, που ζήτησε από την πολιτεία να βοηθήσει τα δασαρχεία να φτιαξουν τους δασικούς δρόμους για να μπορούν οι υλοτόμοι να μετακινούνται και να μεταφέρουν τα δασικά προϊόντα με ασφάλεια.


«Κοιταμε τη φορά του δένδρου και τον αέρα πριν το κόψουμε, ώστε να κατευθύνουμε το σημείο που θέλουμε να πέσει το δένδρο» ειπε ο Γιάννης Τριανταφύλλου που είναι από τους νέους υλοτόμους σε ηλικία του Δασικού Συνεταιρισμού Κοκκινοπηλού Ελασσόνας. Αμέσως μετά γίνεται η αποφλίωση του κορμού για να μπορέσει να ανασάνει και να μην πιάσει σαράκι, σημείωσαν ο Θέμης Θεοχάρης και ο Αποστόλης Τριανταφύλλου.
«Έχουμε δουλειά και χρειαζόμαστε κι άλλα χέρια, παρά την οικονομική κρίση και τις εισαγωγές ξύλων που γίνονται στην χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Κοκκινοπηλού Γιώργος Κουκόλης.
«Τα ξύλα από τον καθαρισμό του δάσους προορίζονται για βιομηχανική χρήση και καυσόξυλα» πρόσθεσε ο Γιάννης Κουκόλης που έκανε λόγο για ένα επάγγελμα κοπιαστικό και επικίνδυνο.


Η δουλειά των υλοτόμων ξεκινάει νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το απόγευμα με ενδιάμεση στάση για φαγητό και λίγη ξεκούραση στα δροσερά σημεία του δάσους.
Η υλοτομία είναι η ανάσα του δάσους, αρκεί να γίνεται με την επίβλεψη των δασαρχείων της χώρας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δασικός πλούτος.Προς το παρόν τα δασαρχεία της χώρας υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και με λιγοστά κονδύλια που τους παρέχονται για μετακινήσεις.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦ. Γεννηματά: “Είτε ψηφίσεις Τσίπρα, είτε Μητσοτάκη, βγαίνει Καραμανλής”
Επόμενο άρθροΧανιά: Περιοδείες υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ