Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και μεμονωμένων ή ομάδων ηγετών.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η φημολογία ότι η σημερινή συνεδρίαση οδεύει προς νέο αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως θα χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη 15η Ιουλίου.

Η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσουν περί τις δύο ώρες.

Ποια υποψηφιότητα υποστηρίζουν 8 προοδευτικοί πρωθυπουργοί

Να επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν αποφάσισαν οι 8 προοδευτικοί πρωθυπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ισπανικής Αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το βασικό μήνυμα που στέλνουν οι 8 προοδευτικοί πρωθυπουργοί είναι ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή στην προεδρία της Κομισιόν, μετά από 15 χρόνια που βρίσκεται συνεχώς που βρίσκεται πρόσωπο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τονίζουν, επίσης, πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που δεν θα ακυρώνει τη διαδικασία των Spitzenkandidaten και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η στήριξη Τσίπρα στον υποψήφιο του ΕΣΚ αλλάζει τους συσχετισμούς

Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι 8 ηγέτες που συντάσσονται με τη θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), 7 με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) –με τον κ. Τσίπρα 8– και 7 με τους Φιλελεύθερους.

Έτσι, για πρώτη φορά το ΕΛΚ χάνει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θεωρείται πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Κομισιόν στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.

Η θέση Ταγιάνι

(AP Photo/Virginia Mayo)

Την άποψη ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο τις Ευρωεκλογές, δηλάδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες πως η θέση του ΕΚ δεν έχει διαφοροποιηθεί. «Τα άλλα κόμματα είναι λογικό να υποστηρίζουν τους δικούς τους υποψήφιους. Ωστόσο με αυτό δε γίνεται σεβαστή η αρχή του κορυφαίου υποψήφιου. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή ο υποψήφιος που ηγείται της λίστας στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές παίρνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό», δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.

 

Συνάντηση Αλ.Τσίπρα – Σκα Κέλερ

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς στην Κυπριακή ΑΟΖ, και να συζητήσει τις διαφορετικές επιλογές ως προς τα μέτρα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧανιά: Με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη μετά από τροχαίο
Επόμενο άρθροΚοζάνη: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων- Βελβεντού