Πίεση στην Α. Μέρκελ να παραιτηθεί από την θέση της καγκελαρίου ασκεί η διάδοχός της στην ηγεσία του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Την πληροφορία μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δυο πηγές με γνώση των εξελίξεων.

 

Με τους Χριστιανοδημοκράτες να αναμένεται να χάσουν έδαφος στις ευρωεκλογές, η επικεφαλής του κόμματος Κάρενμπαουερ έστειλε μήνυμα στην Μέρκελ ζητώντας της να παραιτηθεί και κάλεσε συνέδριο του κόμματος για τις 2 Ιουνίου, προκειμένου να την πιέσει, υποστηρίζει η μια πηγή. Μάλιστα δεν ειδοποίησε την καγκελάριο για το συνέδριο, ενώ υπονόησε ότι η Μέρκελ θα πρέπει να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Δημοσίως η Κάρενμπαουερ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία και εκπρόσωπός της με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο στάθηκε στις δεσμεύσεις που έχει δώσει ως προς αυτό.

 

Η προσπάθεια να προχωρήσει η «έξοδος» της Μέρκελ μπορεί όχι μόνο να αποτύχει αλλά και να γυρίζει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με δυο άλλες πηγές η ίδια είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Εντός του κόμματος δε υπάρχει αυξανόμενη αμφισβήτηση για το κατά πόσο η Κάρενμπαουερ έχει αρκετή ισχύ ώστε να διεκδικήσει σε δυο χρόνια από σήμερα την καγκελαρία.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο το σενάριο με το οποίο επιχειρείται να πειστεί η Μέρκελ είναι το εξής: μετά από ένα φτωχό αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές θα πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της ΕΕ. Οι φιλοευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες που μετέχουν στην γερμανική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν την AKK ως επόμενη καγκελάριο γιατί διαφορετικά θα εμφανίζονταν να μπλοκάρουν μια λύση στην κρίση της ΕΕ.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Μέρκελ έδωσε μια καθαρή απάντηση: «Δεν είμαι διαθέσιμη για καμία πολιτική θέση, όπου και αν είναι, και αυτό περιλαμβάνει και την Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝΔ για βίντεο Δούρου: Ακατάλληλοι, κυνικοί και επικίνδυνοι
Επόμενο άρθροΟι δημοσιογράφοι να καλέσουν του αρχηγούς σε ντιμπέιτ