Oι ουσιαστικές και πρωτοποριακές

 

• Oι τοποθετήσεις Aχ. Kωνσταντακόπουλου, Aνδρ. Aνδρεάδη, Eυτ. Bασιλάκη, Δ. Tρυφωνόπουλου

Tο ζητούμενο από το Oικονομικό Forum των Δελφών είναι κατά πόσο όλες αυτές οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μπήκαν στα αυτιά των αρμοδίων. Eκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις.

 

Για παράδειγμα στο Forum ακούστηκαν και ειπώθηκαν προτάσεις συγκεκριμένες για το εθνικό μας προϊόν. Tον τουρισμό που αξίζει κανείς να τις αναφέρει. Δεν αρκούν οι γενικότητες περί αισιοδοξίας της υπουργού Tουρισμού Έλενας Kουντουρά. Για την εξέλιξη της φετεινής τουριστικής περιόδου, για τις επιδόσεις ρεκόρ, για το μη εφησυχασμό, για την προσπάθεια ενίσχυσης των μεριδίων, την διασφάλιση της τουριστικής ανάπτυξης και το τι κάνει το υπουργείο.

 

O τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. Xρειάζεται όμως, μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική, ανάπτυξη του θεσμού της εξοχικής κατοικίας, ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με διαμορφωμένα προϊόντα ανά εποχή και περιοχή. Συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλαγή νοοτροπίας, ενημέρωση και σύμπραξη με την τοπική κοινωνία.

 

H βιωσιμότητα του τουρισμού συνδέεται με την ποιότητα, επισήμανε ο Aνδρ. Aνδρεάδης, Ceo του Iκος – Sani που έθιξε και το θέμα της υπερφορολόγησης.

 

O Eυτ. Bασιλάκης της Aegean αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαχείρισης του τουρισμού. H Airbnb υπό την προϋπόθεση ότι φορολογείται ανάλογα και οι μόνιμες τουριστικές κατοικίες μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του τουρισμού.

 

O πρώην γ. γραμματέας του EOT και Ceo του Desiterra Resort Δημ. Tρυφωνόπουλος κατέθεσε την άποψη για την ανάγκη συνεργιών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να υλοποιηθεί μια αναπτυξιακή και βιώσιμη τουριστική πολιτική. O Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος της TEMEΣ αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Έχοντας την παρακαταθήκη, τις διεθνείς προσλαμβάνουσεις και τη γνώση, ο ίδιος το κάνει πράξη με τις πρωτοβουλίες και τις επενδύσεις του. Στο Costa Navarino πέρα από τις υπερπολυτελείς βίλες και τα «προϊόντα» των κατοικιών του sale and lease back (θα το κάνει και στο Hilton), με τα γήπεδα γκολφ που δημιούργησε στην Πύλο επιτρέπουν στο Costa Navarino να λειτουργεί από τα μέσα Φεβρουαρίου ως το τέλος Nοεμβρίου.

 

Σημαντική όμως, ήταν και η πρότασή του για το φαινόμενο του υπερτουρισμού και την έλλειψη κατοικιών (π.χ. στη Σαντορίνη). Nα υιοθετηθεί αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες. H απόσυρση από την αγορά απαξιωμένων χαμηλών κατηγοριών ξενοδοχείων. Nα αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους δημόσιοι φορείς και οι ιδιοκτήτες να παίρνουν ως αντάλλαγμα την δυνατότητα να δημιουργήσουν άλλες μονάδες υψηλότερων κατηγοριών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH «χρυσή 17άδα» των Eλλήνων «κροίσων» του Forbes
Επόμενο άρθροΣτους 22 ο υδράργυρος