Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) προχωράει μέσα στον Μάϊο στην τοποθέτηση πρωτοποριακών συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα.

 

Οι πέντε ειδικές ταΐστρες θα τοποθετηθούν στον Καράβολα, στον Ευκάλυπτο και στη Νέα Αλικρνασσό καθώς επίσης σε κατάλληλα σημεία στο Αρκαλοχώρι και στις Μοίρες. Οι ειδικές ταΐστρες αδέσποτων ζώων «λειτουργούν» τη στιγμή που ο πολίτης ρίχνει σε αυτές ανακυκλώσιμες φιάλες (πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικού, κουτάκια αλουμινίου και χαρτιού αναψυκτικών – χυμών, γυάλινα μπουκάλια).

 

Συγκεκριμένα, οι αυτόματοι αυτοί σταθμοί, έχουν δυο υποδοχές: Η μια υποδοχή είναι για να αδειάζει ο πολίτης το υπόλειμμα νερού που έχει στο μπουκάλι του, το οποίο αποθηκεύεται για να καταλήξει στο ειδικό δοχείο για τα ζώα. Η δεύτερη υποδοχή είναι για να τοποθετούνται οι άδειες φιάλες. Με κάθε φιάλη που τοποθετείται, «αποδεσμεύεται» η ανάλογη ποσότητα ζωοτροφής και νερού στα ειδικά δοχεία στη βάση του σταθμού.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Χάρης Μαμουλάκης, με τα συστήματα αυτά επιχειρείται να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να δράσουν φιλοπεριβαλλοντικά. Όπως εξήγησε, οι ταΐστρες θα τοποθετηθούν σε σημεία στα οποία συνηθίζουν οι πολίτες να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.

 

Οι συγκεκριμένες συσκευές ανακύκλωσης και τροφοδοσίας, λειτουργούν με ένα φωτοβολταϊκό πάνελ που είναι τοποθετημένο στην οροφή τους. Στον θάλαμο εσωτερικά, εκτός από τον μηχανισμό λειτουργίας, υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών, την αποθήκευση ζωοτροφής και την υποδοχή υπολειμμάτων νερού των προς ανακύκλωση φιαλών. Στο κάτω μέρος είναι τοποθετημένες δύο ειδικές λεκάνες ζωοτροφής και νερού, οι οποίες είναι ανοιχτές για την εύκολη πρόσβαση των ζώων.

 

«Οικολογία και φιλοζωία, ένας συνδυασμός ιδανικός που νομίζω ότι έχει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης και στην Κρήτη. Ξεκινάμε την προσπάθεια φέρνοντας μέσω του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο Ηράκλειο τις πρωτοποριακές αυτές ταΐστρες ζώων που λειτουργούν όπως κάνουμε ανακύκλωση, μια καινοτόμο πρόταση που είναι βέβαιος ότι θα αγκαλιαστεί από τους συμπολίτες μας και θα έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Και συνεχίζουμε με ένα «μπουκέτο» έργων, στοχευμένων παρεμβάσεων, ενημερωτικών δράσεων και εκδηλώσεων, με τελικό στόχο την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τόπου μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Χάρης Μαμουλάκης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈγκριση της συμφωνίας πριν τον Ιούλιο θέλει το Λονδίνο
Επόμενο άρθροΓια μένα η ανάμειξη με την πολιτική τελείωσε