Η Α∆Ε∆Υ συνιστά σε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να ασκήσουν αγωγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου

 

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από τα αναδρομικά. Η χθεσινή δίκη στο ΣτΕ, και η οξεία αντιπαράθεση των νομικών του δημοσίου με αυτούς των προσφευγόντων δίνει άλλον αέρα στην υπόθεση με τους ανώτατους δικαστές να προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο της Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου για να κρίνει τη συνταγματικότητα της περικοπής των τριών δώρων (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας δηλ. 13ο και 14ο μισθό) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ.

 

Το ΣΤ΄ Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ. και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος (2626-2635/2018) οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

 

Η Α∆Ε∆Υ συνιστά σε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να ασκήσουν αγωγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

 

Παράλληλα, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε προχθες η ΕΝΥΠΕΚΚ με τη συμμετοχή των Αλέξη Μητρόπουλου, Γιώργου Ρωμανιά, Δημήτρη Μπούρλου, Χάρη Μπουκουβάλα και Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου καταγγέλθηκε ότι ο ΕΦΚΑ καθυστερεί τεχνηέντως λόγω προεκλογικής περιόδου την ανάρτηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων στην οποία εμφανίζεται η προσωπική διαφορά, ποσό που θα επικρέμαται πάντα απειλητικό πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, ακόμα κι αν γλίτωσαν την περικοπή εντός του 2019.

 

Για παράδειγμα, τα 1.000 ευρώ σύνταξη, στο εκκαθαριστικό χωρίζονται στην εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ, στην ανταποδοτική ύψους 436 ευρώ, και την προσωπική διαφορά ύψους 180 ευρώ, ποσό το οποίο δεν είναι εγγυημένο ότι θα χορηγείται τα επόμενα χρόνια. Οι ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους και ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της έκδοσης των αποφάσεων επί των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) που εκδικάστηκαν προ 15μήνου (στις 4-10-2017), πολύ περισσότερο που έχει προηγηθεί η παραίτηση του πρώην προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου με υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του αναφορικά με τον ασφαλιστικό νόμο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Πλαστά» αριστουργήματα από τη Νasa Funahara
Επόμενο άρθροΤα ανοιχτά μέτωπα και η νέα αξιολόγηση