Σύσκεψη παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αντώνη Κοτσώνη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατασκευή του φράγματος του Χαβρία στη Χαλκιδική.

 

Το έργο -που θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης, που αντιμετωπίζει η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και η κεντρική Χαλκιδική μέχρι τα Μουδανιά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 435.000 κατοίκων- έχει προϋπολογισμό 140 εκ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση, ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί 30 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις. Περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή του φράγματος Χαβρία και μια σειρά από άλλα έργα, όπως διυλιστήριο νερού και αγωγούς μεταφοράς του, ώστε με ολοκληρωμένο τρόπο να παραδοθεί και να αρχίσει άμεσα την εξυπηρέτηση των περιοχών που καλύπτει.

 

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος,  οι δήμαρχοι Πολυγύρου, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, ενώ τον δήμο Σιθωνίας εκπροσώπησε αντιδήμαρχος.

 

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και μόλις προσδιοριστεί η σύμπραξη ο χρόνος που θα χρειαστεί για να κατασκευαστεί είναι περίπου δυόμισι χρόνια, όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης. Επίσης, θα δημιουργηθούν δυο φορείς. Ο πρώτος για την κατασκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων και ο δεύτερος για τη διαχείριση. Το δεύτερο αυτό φορέα θα ελέγχουν η Περιφέρεια και οι εξυπηρετούμενοι δήμοι, ενώ ο πρώτος θα προκύψει από ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα συμμετέχουν και Τράπεζες.

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στη διαδικασία των ΣΔΙΤ, λέγοντας ότι η κοινοπραξία έχει κίνητρο να τελειώσει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και υπογράμμισε ότι “όταν αποπληρωθεί αυτό το έργο θα υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης”. “Εκεί θα μετέχουν και οι δήμοι -και όχι μόνο- και το ελληνικό δημόσιο και η περιφέρεια”, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως “αυτό δίνει και την εγγύηση για τη μη επιβάρυνση του πολίτη σε σχέση με την τιμολόγηση του νερού”.

 

Στις προτάσεις του κ. Σπίρτζη περιλαμβάνεται η εγκατάσταση σε όλα τα δίκτυα οπτικών ινών, ενώ για το φράγμα στα Πετρένια, που θα καλύπτει και την ανατολική Χαλκιδική, διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμη ώριμο έργο μελετητικά, για το οποίο θα αναζητηθεί χρηματοδότηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Το ύψος του εν λόγω έργου φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις.

 

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε το έργο ο κ. Πιτσιόρλας, καθώς χωρίς αυτό δεν μπορεί καν να υπάρξει ανάπτυξη. Επισήμανε ακόμα ότι η χώρα μας σιγά – σιγά αποκτά εμπειρία στη νέα μέθοδο, με την οποία θα γίνει το έργο. “Η εμπειρία λέει ότι εξασφαλίζεται η συντήρηση για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης και αν το επίπεδο των υπηρεσιών πέσει κάποια στιγμή, αυτό έχει ποινικές ρήτρες και υποχρεώνεται ο ανάδοχος να το επαναφέρει στο επίπεδο που ήταν την πρώτη μέρα, όπως το παρέδωσε. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση”, τόνισε.

 

Ο κ. Κοτσώνης αναλύοντας τα στοιχεία του έργου είπε ότι το φράγμα έχει ωφέλιμο όγκο περίπου 33 εκ. κ.μ., με τα 13 να διατίθενται για ύδρευση, τα 9 για άρδευση στην πεδιάδα της Ορμύλιας και τα 6,3 για οικολογική παροχή. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση μέσω της Περιφέρειας, δήλωσε “θα δούμε μήπως υπάρχουν άλλες λύσεις, πιθανώς στη δεύτερη, την τρίτη φάση του ΣΔΙΤ που ελέγχουμε τώρα να μπει και αυτό το πακέτο”, επισημαίνοντας πως “οι υπουργοί είναι πιο αρμόδιοι”.

 

Το θέμα της υδροδότησης των 50.000 αυθαιρέτων της Καλλικράτειας, που έχουν πλέον τακτοποιηθεί, έθεσε ο αντιδήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ενώ ο δήμαρχος Πολυγύρου Ζωγράφος Αστέριος υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι στα ρυάκια που θα τροφοδοτούν το φράγμα με νερό υπάρχουν “πάρα πολλά τοξικά απόβλητα από τα εργοστάσια της πράσινης ελιάς”.  Επιφυλάξεις διατύπωσε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, καθώς “κάποιες πηγές, ρυάκια, κλπ προέρχονται από τις Σκουριές”, ενώ τόνισε ότι “στο Χαβρία (Νεοχώρι, Παλαιοχώρι) υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα αστικών λυμάτων”.

 

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος τόνισε ότι το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και κατά τη διάρκεια της σύμβασης που θα συναφθεί ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες. Πρότεινε επίσης στον φορέα διαχείρισης που θα συσταθεί, να δημιουργηθεί ένας τομέας ελέγχου ανάλογος με εκείνον των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι ουτοπικό να μπορεί κανείς να πιστεύει ότι με έναν περιβαλλοντολόγο στη Χαλκιδική είναι δυνατόν να ελεγχθούν μεταλλεία, φράγματα, ξενοδοχειακές μονάδες και όλα τα σχετικά.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚόλλιας:Εθνικός στόχος η συμμετοχή στις επανεπενδύσεις εσόδων της ΕΚΤ
Επόμενο άρθροΗ ανάπτυξη για να είναι δίκαιη πρέπει να μην αδικεί τις επόμενες γενιές