Καζάνι που βράζει θυμίζει η ελληνική Βουλή μετά και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού στάθηκε ως αφορμή για πολιτικά διαζύγια, διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων και άλλων στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλάζοντας ουσιαστικά τον κοινοβουλευτικό χάρτη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και τις «γκαζόζες» να διεκδικούν περίοπτη θέση και πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Μετά τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού και το διαζύγιο του Κινήματος Αλλαγής με την Δημοκρατική Αριστερά, αντιμέτωπος με τον δικό του εφιάλτη βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά τη ρήξη με την Κυβέρνηση.

 

Για τον τελευταίο, καταλύτης είναι ο ρόλος του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου ο οποίος την τελευταία εβδομάδα παραιτείται και παραδίδει την έδρα του, όμως τον καθυστερούν οι ερμηνείες του άρθρου 15 του κανονισμού της βουλής. Όπως ο ίδιος διατυμπανίζει, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ωστόσο έχει δώσει τελεσίγραφο ότι σήμερα θα παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε.

 

Ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε διαφωνήσει με την κομματική γραμμή στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπερψηφίζοντάς την. Με την παραίτησή του, την έδρα του θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος φαίνεται ότι θα την διατηρήσει κανονικά.

 

Από την άλλη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κάνοντας σαφές ότι «εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά να ξέρουν ότι έχουμε πλέον πόλεμο», ενώ σχολιάζοντας ειδικά την στάση που πιθανολογείται ότι θα κρατήσει ο κ Κουίκ σημείωσε «Ο κ. Κουίκ ξεκίνησε με τους ΑΝΕΛ έγινε δύο φορές βουλευτέης και έγινε δύο φορές υπουργος. Εάν αποφασίσει να δολοφονήσει τους ΑΝΕΛ και να πετάξει στον δρόμο 50 οικογένειας ας πάρει τις αποφάσεις του και ο λαός τις δικές του. Εγώ δεν θα παρακαλέσω κανένα». (Διαβάστε επίσης: Καμμένος: Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ, θα έχουμε πόλεμο)

 

Σε αναβρασμό βρίσκεται και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων η οποία κινδυνεύει να χάσει τον Γιώργο Σαρίδη.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά και την αινιγματική τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι «Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο». (Διαβάστε επίσης: Σπυράκη: Όλοι έχουν καταλάβει ότι ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα)

 

 

Από το «στρατηγείο» της Νέα Δημοκρατίας στέλνουν μήνυμα με σαφές περιεχόμενο και αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου, ότι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ανοίξει διαδικασία αλλαγής κανονισμού της Βουλής τότε θα πρόκειται για ευτελισμό των θεσμών.

 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση είναι μονίμως σε θέση μάχης και έτοιμη να ανταποδώσει κάθε βολή. Μάλιστα, αναφορικά με τις σχέσεις της με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν «Στην αρχή η ΝΔ μιλούσε για συναινετικό διαζύγιο. Μετά μιλούσε για σικέ διαζύγιο. Στη συνέχεια για διαζύγιο συναλλαγής. Σήμερα μιλά για διαζύγιο εκβιασμών. Μέχρι να καταλήξει πάντως μέσα στη σύγχυσή της, θα έχει χάσει αρκετές ακόμη ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΌλοι έχουν καταλάβει ότι ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα
Επόμενο άρθροΝέα δημοπρασία εντόκων στις 6 Φεβρουαρίου