Για πρώτη φορά, ζητείται να εκχωρήσει αρμοδιότητες- και τη θέση του προέδρου του ΔΣ

 

Οι τελευταίοι μήνες είναι πολύ σκληροί για τους επενδυτές του Facebook. Εσχάτως, όμως, αυτή η πίεση που αισθάνονται οι μέτοχοι, έχει αρχίσει να μεταφέρεται στο πρόσωπο που έκανε πραγματικότητα το ισχυρότερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη. Με το δίκτυο να αιμορραγεί, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα κέρδη από τις μετοχές και τις διαφημίσεις, αλλά και τους χρήστες, στους κόλπους της εταιρίας έχει αρχίσει να διατυπώνεται ένα πρωτοφανές –για τα δεδομένα του Facebook- αίτημα: Να αποχωρήσει ο Zuckerberg από τη θέση του προέδρου του ΔΣ!

 

Για την ακρίβεια, η πρόταση να διαχωρίσει ο Zuckerberg τις θέσεις του CEO και του προέδρου του ΔΣ θα κατατεθεί κατά την επόμενη συνεδρίασή του και, πιθανότατα, θα προκαλέσει «πόλεμο» στο εσωτερικό της εταιρίας. Ήδη, έχει γίνει ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» με δεκάδες παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών, που διαφωνούσαν με την πολιτική, ή πολιτικές του ιδρυτή του Facebook. Όμως αυτός, τόσο στις παραιτήσεις, όσο και στις αμφισβητήσεις, λέει και δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν θα αμφισβητηθεί η… παντοκυριαρχία του στο δημιούργημά του.

 

Την ίδια ώρα πάντως, η Facebook διέρχεται μιας μακράς, χρονικά, κρίσης. Από τις 25 Ιουλίου, οι μετοχές του κοινωνικού δικτύου έχουν χάσει περίπου το 40% της αξίας τους, ακόμα και αν ανέκτησαν λίγο από το χαμένο έδαφός τους την περασμένη Δευτέρα. Η εταιρία, άλλωστε, έχει αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων που σχετίζονται με τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους η πλατφόρμα έπεσε στην παγίδα να μετατραπεί σε διασπορέα ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών, αλλά και για την ανεπαρκή αντίδραση της διοίκησής της. Για το τελευταίο μάλιστα, οι New York Times αφιέρωσαν ένα μακροσκελές investigative report στις αρχές του μήνες.

 

Από τη μία, ένα μέρος των περίπου 200 εκατ. δολαρίων της χρηματιστηριακής αξίας που… εξαϋλώθηκε από το Facebook, από τότε που έκανε ένα peak η μετοχή, μπορεί να δικαιολογηθεί από το ευρύτερο sell-off των τεχνολογικών μετοχών που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο, μέσα σε φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τις απειλές του προέδρου Trump για έναν εμπορικό πόλεμο. Όμως, από την άλλη, η πτώση του Facebook άρχισε αρκετά πριν από αυτά και η μετοχή έχει ισχυρή υποαπόδοση στο Nasdaq φέτος.

 

Το πρόβλημα για το Facebook είναι ότι δεν μπορεί να βρει διέξοδο από κανένα από τα προβλήματά του. Κι αυτό γιατί το επιχειρηματικό μοντέλο του, το οποίο βασίζεται σε ένα διαρκώς ανερχόμενο νούμερο χρηστών που μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες και άρα οι διαφημιστές συνεχίζουν να πληρώνουν για να φτάσουν στους χρήστες, αρχίζει να φαίνεται θαμπό, όσο μειώνεται η εμπιστοσύνη (των χρηστών) στο δίκτυο. Και μέσα σε όλα αυτά, στην κορυφή της εταιρίας, ο CEO, Mark Zuckerberg, στα 34 του, έχει τόσο μεγάλο μερίδιο ιδιοκτησίας (60%) και έλεγχο, που το ΔΣ και οι μέτοχοι έχουν ελάχιστη ικανότητα να εξασκήσουν οποιαδήποτε επιρροή.

 

Η ιδέα λοιπόν, είναι ο Zuckerberg να εγκαταλείψει τη θέση του ως πρόεδρος του ΔΣ, χωρίζοντας δηλαδή τους ρόλους του CEO και του προέδρου. Γεγονός που θα είναι δραματικό βήμα, αλλά μερικοί επενδυτές λένε ότι εδώ και καιρό ο Zuckerberg θα έπρεπε να έχει εισάγει στο Facebook «μια νέα φωνή». Τον Οκτώβριο, η by Trillium Asset Management έκανε μια πρόταση μετόχου, καλώντας το Facebook να διαχωρίσει τις δύο θέσεις. Αυτή, θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των μετόχων, το 2019. Ο Jonas Kron, senior vice president της Trillium, που διαθέτει περίπου 53.000 μετοχές του Facebook, λέει ότι οι τελευταίες εξελίξεις, «το κάνουν ξεκάθαρο ότι ένας ανεξάρτητος επικεφαλής του συμβουλίου είναι απαραίτητος».

 

Ο Zuckerberg απορρίπτει κάθε τέτοια πρόταση. Και στο τελευταίο ερώτημα που του τέθηκε, δήλωσε ότι «δεν βλέπω κανένα νόημα σε αυτό».

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Πανελλαδικό συλλαλητήριο ΑμεΑ
Επόμενο άρθροΓαλλία :Eπιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξετάζει ο Μακρόν