Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο

 

Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης των 120 δόσεων δόθηκαν στην δημοσιότητα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου

 

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο Δευτέρα.

 

Οι 120 δόσεις στα Ταμεία

 

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Το «κούρεμα» θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής μετά το 2002 στη βάση της κατώτατης εισφοράς.

 

Παράλληλα θα υπάρξει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

 

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες και όλες οι οφειλές, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, με κλειστά βιβλία και οι οφειλές των επιχειρήσεων.

 

Για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει μείωση της βασικής οφειλής. Προβλέπεται, όμως, διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων εάν επιλεγεί η αποπληρωμή σε δόσεις.

 

Για τους αγρότες διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις και η ελάχιστη δόση για την πληρωμή της οφειλής θα είναι τα 30 ευρώ.

 

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

 

«Θα ευεργετηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που είναι εγκλωβισμένοι. Θα μπορέσουν αμέσως να πάρουν σύνταξη», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

 

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος το νομοσχέδιο έχει ως βασική λογική την αντιμετώπιση τριών κατηγοριών πολιτών. «Μία που ζορίζεται και θέλει να πληρώσει αλλά δεν μπορεί. Μία που έχει ματώσει και πληρώνει με συνέπεια και πρέπει να τους δείξουμε σεβασμό. Και συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη. Η τρίτη κατηγορία είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Λογική μας να βοηθήσουμε την πρώτη κατηγορία χωρίς να ευνοήσουμε τους κακοπληρωτές», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνασύρθηκε δεύτερη βαλίτσα από την Κόκκινη Λίμνη
Επόμενο άρθροGame of Thrones στη Bενεζουέλα