Η πτώση της λίρας τροφοδοτεί τις τιμές

 

Ο πληθωρισμός καταναλωτών της Τουρκίας επιταχύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, καθώς η αδύναμη λίρα συνέχισε να αυξάνει τις τιμές.

 

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 25,2% από 24,5% το Σεπτέμβριο, πάνω από τη μέση εκτίμηση του 25% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε μια έρευνα του Bloomberg. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού παραμένει ο υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2003. Το μηνιαίο ποσοστό ήταν 2,67%, σε σύγκριση με 2,5% σε ξεχωριστή έρευνα.

 

Ο πληθωρισμός των νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο 25,7% από 21,8% τον προηγούμενο μήνα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη μηνιαία συνεισφορά στην αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού. Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 29,3% ετησίως, από 27,7% στην τελευταία μηνιαία έκθεση. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 32% ετησίως, από 36,6%, περιορίζοντας την αύξηση του συνολικού αριθμού. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 29,4% από 27%.

 

“Δεν είναι τόσο κακό, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο μετά τα τρομερά στοιχεία του Σεπτεμβρίου”, δήλωσε μετά την έκθεση ο Tim Ash της BlueBay Asset Management LLC. “Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν αυτά τα δεδομένα ως μια ελπίδα για ένα σημείο καμπής”.

 

Η λίρα εξασθένησε μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό και διαπραγματεύεται 0,2% χαμηλότερα στα 5,4381 ανά δολάριο στις 10:12 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχασε το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου εν μέσω διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ, αλλά έχει ανακάμψει κατά περισσότερο από 25% από το χαμηλό όλων των εποχών του Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠούλησε τις δραστηριότητες στην Πολωνία η Societe Generale
Επόμενο άρθροLiberation: Πρόβλημα δημοκρατίας στην ευρωζώνη