Για 36η συνεχή χρονιά και με τη συμμετοχή 376 δρομέων μεγάλων αποστάσεων από 51 χώρες θα διεξαχθεί την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ο ιστορικός αγώνας Σπάρταθλον, ακολουθώντας τη διαδρομή του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της μπροστά στον περσικό κίνδυνο.

 

Οι διοργανωτές από τον Διεθνή Σύνδεσμο Σπάρταθλον (τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού και υπό την άμεση εποπτεία και έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων – ΙΑU) παραχώρησαν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την παρουσία του προέδρου του Διεθνή Συνδέσμου, Ευάγγελου Πολυμέρη, ο οποίος έδωσε και όλα τα τελευταία στοιχεία για τον αγώνα. “Εύχομαι να έχουμε έναν ασφαλή αγώνα, να τερματίσουν όλοι οι αθλητές, αλλά αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι και ο 1ος και τελευταίος που θα τερματίσει για μας είναι νικητής. Το ‘εύ αγωνίζεσθαι’ μετρά”, είπε ο κ. Πολυμέρης.

 

Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή το πρωί (07.00) στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Η διαδρομή είναι 246 χλμ. και οι δρομείς θα πρέπει να τερματίσουν στο άγαλμα του Λεωνίδα εντός 36 ωρών. Οι αθλητές θα περάσουν από ιστορικά σημεία, όπως Ελευσίνα, Αρχαία Κόρινθο, Νεμέα και Τεγέα, και εκτός από την μεγάλη απόσταση θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες, που δυσκολεύουν πολύ, κυρίως όταν ανεβαίνουν τα βουνά στην Αρκαδία. Οικονομικά έπαθλα δεν υπάρχουν για τους νικητές, παρά μόνο ένα δάφνινο στεφάνι.

 

Ανάμεσα στα φαβορί για τη διεκδίκηση της νίκης θεωρούνται στους άνδρες ο περσινός 2ος νικητής, Τσέχος Ράντεκ Μπρούνερ, ο 4ος Ιάπωνας Ισικάβα Γιοσιχίκο, ο Ιταλός Μάρκο Μπονφίλιο (2ος το 2016), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (πρώτος το 2013) και ο Γερμανός Φλοριάν Ρέους (πρώτος το 2015), ενώ δεν θα συμμετάσχει τελικά o 3oς πέρυσι, Νίκος Σιδερίδης. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η συμμετοχή του θρύλου των υπεραποστάσεων, Ελληνοαμερικανού δρομέα Κωνσταντίνου Καρνέζη. Μεταξύ των γυναικών ξεχωρίζει η περσινή δεύτερη Ουγγαρέζα Σουζάνα Μάραζ, η οποία έρχεται με πολλές αξιώσεις για ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς και της περσινής πρώτης Ελληνίδας, Γεωργίας Μαντά, αλλά και της Γεωργίας Μήτσιου.

 

Ο μικρότερος αθλητής του αγώνα είναι 20 ετών και ο μεγαλύτερος 70. Ο μεγαλύτερος Έλληνας δρομέας είναι ο Δημήτρης Χρόνης (67 ετών), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του Βρετανού Τζον Βολάντεν, του εθελοντή διασώστη που ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει στη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά. Συνολικά στον αγώνα θα πάρουν μέρος 60 Έλληνες, αριθμός που ικανοποιεί απόλυτα τους διοργανωτές, αν σκεφτούμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ελάχιστοι οι δρομείς της χώρας μας που μετείχαν, ενώ άλλοι 60 αθλητές προέρχονται από την Ιαπωνία, όπου ο αγώνας είναι πολύ δημοφιλής.

 

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, η οικονομική συνεισφορά του αγώνα, με τους διοργανωτές να υπολογίζουν ότι η ελληνική οικονομία ωφελείται με πάνω από 500.000 ευρώ που μπαίνουν στην αγορά από τους συμμετέχοντες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠληρωμές 2,2 εκατ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Επόμενο άρθροΗ Microsoft καλωσορίζει τη Eurobank στην ψηφιακή εποχή μέσω Cloud