Πολύ κοντά σε συμφωνία με το Λονδίνο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσες

 

Εάν οι Βρετανοί λένε “God save the Queen” (ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), εφεξής θα πρέπει να λένε και ότι… η ΕΕ σώζει το City. Εάν φυσικά ευοδωθούν οι (πολύ) προχωρημένες διαπραγματεύσεις που θέλουν το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να έχουν σχεδόν συμφωνήσει στις λεπτομέρειες για την εξασφάλιση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από το Brexit.

Ένα τέτοιο deal, θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ποσοστό πρόσβασης στην ΕΕ, παρόμοιο με αυτό που έχουν οι μεγαλύτερες αμερικανικές και ιαπωνικές φίρμες του χρηματοοικονομικού τομέα. Αναμφίβολα, είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Theresa May και την κυβέρνησή της, όμως απέχει παρασάγγας από την βαθιά και επιλεκτική πρόσβαση που είχε στην αγορά το City πριν από το Brexit,  σχέση την οποία οι Βρετανοί ήλπιζαν να διατηρήσουν.

Με αυτό τον τρόπο, οι Βρυξέλλες δίνουν ένα μεγάλο αβαντάζ στα χέρια της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία θα μπορέσει να προχωρήσει τώρα ταχύτερα τις συζητήσεις για το Brexit με λιγότερες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις και αντιδράσεις, καθώς διασφαλίζεται ότι το City δεν θα καταρρεύσει και θα μπορέσει να διατηρήσει –έστω και σε έναν βαθμό- τον ρόλο του ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Και ας προσθέτει αυτό έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι που επιβουλεύονται το ρόλο του, αλλά και για τις (περίπου 600) τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν μετακινήσει τις υπηρεσίες τους από τη βρετανική πρωτεύουσα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, για να διασφαλίσουν την πλήρη και απροβλημάτιστη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, ακόμα και τώρα, πολλοί είναι οι κορυφαίοι τραπεζίτες, οι οποίοι διαβλέπουν σταδιακή υποβάθμιση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Τα νέα επιβεβαιώνει, κατά κάποιο τρόπο και η επιστολή του υπουργού Brexit της Μεγάλης Βρετανίας, Dominique Raab προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, στην οποία τονίζει πως αναμένει η κυβέρνηση να την έχει στα χέρια της μέσα σε τρεις εβδομάδες. Το «τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι ορατό», αναφέρει ο υπουργός στην επιστολή του, φουντώνοντας τις φήμες για συμφωνία, τις οποίες πάντως διέψευσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.

Προφανώς, θυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν το «μαχαίρι και το καρπούζι», ο Barnier υπογράμμισε με νόημα ότι η Ε.Ε. μπορεί αυτόνομα να αναγνωρίσει ή να απορρίψει την ύπαρξη ισοδυναμίας μεταξύ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Tόνισε ωστόσο, ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για έναν διάλογο με τη Βρετανία για το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών, σεβόμενη πλήρως την αυτονομία των δύο μερών.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη διάψευση του Barnier, η ισοτιμία της βρετανικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου αυξήθηκε έως και κατά 0,5% στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος μετά από τις διαρροές περί πρώτης συμφωνίας.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ «αντεπίθεση» του Berat Albayrak
Επόμενο άρθροΜακρόν:«Oι κίνδυνοι για τηνEυρώπη»