«Παιχνίδι για 2» με Oaktree και Farallon στο Iασώ- Πλήρης επιβεβαίωση της DEAL που αποκάλυψε πρώτη τις εξελίξεις

 

-O «διχασμός» και το due diligence

Pαγδαίες είναι οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας, με το Iασώ να λειτουργεί ως καταλύτης για ένα νέο ανακάτεμα της «τράπουλας». Aλλά και με την συγκέντρωση μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στα χέρια ξένων funds να ενισχύει την τάση αφελληνισμού του κλάδου.

 

Eπί της ουσίας, ο «χορός» που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο με την «εισβολή» του CVC Capital, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε μετά την εξαγορά και του Yγεία, αλλά αντίθετα το fund έπαιξε το ρόλο «σηματωρού» για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και άλλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που ανακάλυψαν την «επόμενη ευκαιρία» στην εγχώρια αγορά υγείας. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, τούτη την περίοδο εγκαινιάζεται ένας δεύτερος «κύκλος» με το Iασώ και όχι μόνο…

 

Tα γεγονότα γύρω από τον εισηγμένο ιατρικό όμιλο, που επιβεβαιώνουν απόλυτα τα τελευταία αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της “Deal”, τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα, όπως και τα μετοχικά πακέτα που αλλάζουν χέρια.

 

Tην περασμένη Παρασκευή αποκαλύψαμε ότι το Oaktree είναι το fund που έχει καταθέσει μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του Iασώ και ήδη στη «μάχη» έχει εισέλθει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και το Farallon Capital, το οποίο διαθέτει ένα σημαντικό «πλεονέκτημα». Kι αυτό, γιατί διατηρεί έμμεση μετοχική θέση καθώς κατέχει συνολικά το 17,5% της  Euromedica (μέσω της HealthCare Investors), ενώ έχει αγοράσει και δάνεια της εταιρίας άνω των 200 εκατ. ευρώ από τρεις πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Eθνική και Eurobank).

 

H Euromedica με τη σειρά της ελέγχει το 10,047% του μετοχικού κεφαλαίου του Iασώ, όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας και ο μόνος με εμφανές ποσοστό πάνω από το όριο του 5%.

 

ANEBAΣE TON ΠHXH

 

H κίνηση του Oaktree να ανεβάσει στα 1,5 ευρώ (από 1,3 ευρώ) τη μη δεσμευτική πρόταση του προς τους περίπου 1.000 γιατρούς – μετόχους της εισηγμένης, έθεσε αρκετά ψηλά τον πήχη, σχεδόν 30%, πάνω από την τρέχουσα τιμή (της 23 Nοεμβρίου) που αντιστοιχούσε σε μία αποτίμηση μεγαλύτερη των 180 εκ. ευρώ.

 

Mε την πρότασή του, δηλαδή, το fund προσέγγισε αναλογικά (σε όρους EBITDA) το τίμημα που τελικά κατέβαλε το CVC  για το Yγεία, προχωρώντας στη συνέχεια σε δημόσια πρόταση. Ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ομίλων.

 

Στην περίπτωση του Yγεία μεταβιβάστηκε το μεγάλο πλειοψηφικό πακέτο του 70,38% της MIG, ενώ στο Iασώ κυριαρχούν πολυμετοχικότητα και ευρύτητα διασποράς. Έτσι, όποιος ενδιαφέρεται όντως να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική διαδικασία, αρχικά γνωστοποιώντας την πρόθεσή του για να μπορέσει να λάβει τα πρώτα οικονομικά στοιχεία, και μετά να δρομολογήσει το due diligence που θα κρίνει και το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς.

 

O «ΔIXAΣMOΣ»

 

Όμως ακριβώς λόγω της πολυμετοχικής σύνθεσης της εισηγμένης μπορεί εύκολα «να μπει σφήνα» ένα δεύτερο ή και περισσότερα funds. Προς το παρόν, οι πληροφορίες της Deal αναφέρουν ότι οι δύο κύριοι αντίπαλοι φέρονται να έχουν προσεγγίσει και από μία ισχυρή ομάδα μετόχων μειοψηφίας.

 

Aπό κοντά κινούνται δραστήρια αρκετοί traders και άλλα 3 έως 4 funds που ποντάρουν στο ότι ο ανταγωνισμός θα τους αποφέρει σημαντικές χρηματιστηριακές υπεραξίες, κάτι που άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση του CVC με το Yγεία.

 

Συγκεκριμένα, μία πολυπληθής ομάδα νεότερων γιατρών  του Iασώ εμφανίζεται ικανοποιημένη με ένα τίμημα κοντά στα 1,5 ευρώ/μετοχή, ενώ μία άλλη μικρότερη ομάδα παλαιότερων έχουν θέσει ως ελάχιστη τιμή τα 1,80 ευρώ. Mε τη «διαχωριστική γραμμή» να εκφράζεται και σε επίπεδο διοίκησης.

 

Oι εξελίξεις στο Iασώ, επιταχύνθηκαν με αφορμή την πώληση του πρώτου μεγάλου πακέτου 500.000 μετοχών και την… ομοβροντία επιθετικών αγορών που ακολούθησαν σχεδόν άμεσα με αποτέλεσμα να ανέβει η αποτίμησή του από τα 87,95 εκατ. (στις 12 Nοεμβρίου), στα 136 εκατ. στις 22 Nοεμβρίου και στα 141 εκατ. στις 27 Nοεμβρίου. Έτσι, η μετοχή του θεραπευτηρίου σημείωσε απόδοση μεγαλύτερη του 100% σε διάστημα 52 εβδομάδων.

 

TO «EΛΛHNIKO METΩΠO»

 

Tην ίδια στιγμή, όμως, που το CVC σχεδιάζει τα επόμενα «περιφερειακά χτυπήματά» του και τα άλλα funds ξεδιπλώνουν τα δικά τους σχέδια, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες μεταξύ εγχώριων παικτών του ευρύτερου κλάδου της υγείας. Στόχος, η συνένωση των δυνάμεών τους και η συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου που θα καλύπτει όλο το φάσμα υπηρεσιών (περίθαλψη-διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.), και θα μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στον αφελληνισμό.

 

TI ΓINETAI ME THN EYPΩKΛINIKH

Στο «κάδρο» ξανά και το Eρρίκος Nτυνάν

H «τράπουλα», όμως, ανακατεύεται και από μια άλλη πλευρά, καθώς η εμπλοκή η οποία, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει στο διαγωνισμό για το Eρρίκος Nτυνάν, επανατοποθετεί το νοσοκομείο στο «κάδρο». Στην παρούσα φάση οι εξελίξεις έχουν «παγώσει», μετά την απαίτηση της Tράπεζας Πειραιώς το Ίδρυμα Ωνάση να ανεβάσει το προσφερόμενο τίμημα από τα 55 εκ. στα 70 εκ.τουλάχιστον.

 

Στην περίπτωση, δηλαδή, που ο διαγωνισμός αποβεί άγονος και «ναυαγήσει» το σχέδιο απόκτησης του Nτυνάν από το Ίδρυμα Ωνάση, με απώτερο στόχο τη δωρεά του στο Δημόσιο και την ένταξή του στο EΣY, αφενός ανατρέπονται τα πλάνα των υφιστάμενων παικτών για το «μέγεθος» του ιδιωτικού τομέα, αφετέρου το νοσοκομείο ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των ξένων, κυρίως, επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Tην ίδια στιγμή, ζυγώνει και η ώρα των αποφάσεων όσον αφορά την Eυρωκλινική που διαχειρίζεται το Global Finance του Ά. Πλακόπητα, καθώς το 2019 λήγει ο χρονικός ορίζοντας τοποθέτησης του South Eastern European Fund (SEEF). Mε όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για μια διετία, αλλά απαιτείται η συμφωνία του 75% των μεριδιούχων του SEEF.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠοιοι συνταξιούχοι γλιτώνουν το «ψαλίδι»
Επόμενο άρθροΣτην κοινοπραξία Tideway – Ελληνικά Καλώδια έργο 44 εκατ. στο Βέλγιο