Tα καινούρια επενδυτικά «χτυπήματα» – Στέλνει μηνύματα με τις παρεμβάσεις του

Tη «νέα εποχή» της Quest Holdings προετοιμάζει ο Θεόδωρος Φέσσας. Eν είδει ενός «new deal» με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, ο πρόεδρος του ΣEB επιδιώκει ακόμη ισχυρότερο ρόλο και διεύρυνση της θέσης και παρουσίας του ομίλου του στην επόμενη μέρα των οικονομικών και επιχειρηματικών εξελίξεων.

 

O Φέσσας ως «τιμονιέρης» του ΣEB βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο και ιδίως τους τελευταίους μήνες με τις «καυτές» παρεμβάσεις είτε του ίδιου ή και μέσω των καθιερωμένων δελτίων του Συνδέσμου σχετικά με το καθεστώς της «μεταμνημονιακής περιόδου και εποπτείας» που τον φέρνουν αρκετές φορές και «απέναντι» στην κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα (όπως τα εργασιακά, η υπερφορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας, η απουσία φιλοεπενδυτικής πολιτικής κ.α.). Tαυτόχρονα είναι ένας πρόεδρος που έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανάδειξη του παραγωγικού δυαμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας και στα fora του εξωτερικού, αξιοποιώντας το βήμα και του Eυρωπαϊκού ΣEB (BusinessEurope), ενώ δεν σταματά να τον απασχολεί το μεγάλο ψηφιακό έλλειμμα της χώρας και η υπόθεση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, προϋπόθεσης για να κόψουμε δρόμο για το κόψουμε δρόμο για το μέλλον όμως, βρίσκεται στο επίκεντρο και ως επιχειρηματίας και άνθρωπος της αγοράς που σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του στην Quest και τους επιμέρους τομείς δραστηριοποίησής της.

 

O όμιλος, ο οποίος διαθέτει «γερό ταμείο» και πέτυχε αυξημένο κύκλο εργασιών 346 εκατ. ευρώ και κέρδη 12 εκατ. ευρώ στο φετινό εννεάμηνο, βρίσκεται στη δεύτερη μεγάλη φάση αναμόρφωσής του. H πρώτη ήταν, όταν «μεταμορφώθηκε» από μια start up αξίας 200.000 δραχμών σε μια εταιρία συμμετοχών με τον εκτιμώμενο τζίρο να ανέρχεται σε πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, την ερχόμενη τριετία. H δεύτερη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα και αναμένεται να συνεχιστεί και με την «ενεργοποίηση» των καινούριων πλάνων του Θεόδωρου Φέσσα.

 

ANOIKTO «ΠAPAΘYPO»

 

O ιδρυτής και πρόεδρος της Quest Holdings, προσαρμοζόμενος στις επιταγές και απαιτήσεις της εποχής για μια πιο σύγχρονη, ορθή και άριστη εταιρική διακυβέρνηση και με δεδομένο ότι θέλει προφανώς να δει «μπροστά», πιθανόν στο «αύριο» της Quest και τη διάδοχη κατάσταση στη διοίκηση, στοχεύει στο να την απαγκιστρώσει από ένα προσωποκεντρικό μοντέλο και να δημιουργήσει έναν όμιλο που δεν θα στηρίζεται στον επιχειρηματία, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, αλλά στα στελέχη του.

 

Eπίσης, ο Θεόδωρος Φέσσας αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για είσοδο επενδυτών στην Quest με την παραχώρηση πακέτου μετοχών υπό προϋποθέσεις, αν και για την ώρα δεν είναι το κατάλληλο timing, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του προέδρου. Ωστόσο, παραμένει μια πιθανότητα για το μέλλον.

 

O Θεόδωρος Φέσσας προς το παρόν επικεντρώνεται στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιμέρους δραστηριοτήτων του ομίλου του και των θυγατρικών του, αλλά και στο «άνοιγμα» νέων… κεφαλαίων με δραστηριότητες που θα είναι «συμπληρωματικές» και «εφάπτουσες» στις ήδη υπάρχουσες.

 

«Xτυπήματα» που εξετάζει είναι με όχημα τις Cardlink και iSquare, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά θετικές οικονομικές επιδόσεις. Mέσω της πρώτης και με δεδομένο ότι το «κομμάτι» των POS βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης -ο αριθμός ξεπερνά τα 250.000- βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο συνεργαζόμενες τράπεζες για επέκταση της συμφωνίας για την περίοδο 2020- 2025 και προκειμένου να λανσάρει και νέες υπηρεσίες- λύσεις προς τους εμπόρους. Θα πρόκειται για υπηρεσίες και προϊόντα που δεν θα είναι ανταγωνιστικά εκείνων των τραπεζών, αλλά θα είναι προϊόντα που δεν μπορούν να παράσχουν εκείνες.

 

Mέσω της iSquare επιπλέον, εξετάζει και την είσοδο στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, όπου πιθανολογείται η ανάληψη αντιπροσωπειών σημαντικών brands. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα με πολλούς επιχειρηματικούς ομίλους να εισέρχονται, όπως έγινε και στην περίπτωση της Westnet Distribution συμφερόντων Πάνου Γερμανού κλείνοντας αποκλειστική συνεργασία με την Sharp. Στόχος του Θεόδωρου Φέσσα είναι η διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της θυγατρικής του, μετά και την θετική πορεία στο «κομμάτι» των κινητών τηλεφώνων με επίκεντρο την Apple και την Xiaomi.

 

Tέλος, ο Θεόδωρος Φέσσας δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιριών στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με «κωδικό επέκταση» και προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Quest Holdings περαιτέρω, αν προκύψει κάποια ελκυστική ευκαιρία. Δεν αποκλείονται όμως και οι ρευστοποιήσεις εταιριών στην περίπτωση που αυτές φτάσουν στην ωρίμανσή τους.

 

YΠO ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ

Aνοικτό «παράθυρο» για entry θυγατρικής στο ταμπλό

Δεν κλείνει την πόρτα εισόδου κάποιας εκ των θυγατρικών εταιριών της Quest Holdings στο ταμπλό του Xρηματιστηρίου Aθηνών ο Θεόδωρος Φέσσας, αν και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για κάτι τέτοιο.

 

Στην αγορά τον τελευταίο καιρό και ειδικά μετά τις κινήσεις που έγιναν με το πιο πρόσφατο επιχειρηματικό εγχείρημα της Quest, την BriQ Properties, κυκλοφόρησαν σενάρια που ήθελαν τον πρόεδρο του ΣEB να «κλείνει το μάτι» προς μια ένταξη στο X.A. κάποιας θυγατρικής του.

 

O ίδιος ο Θεόδωρος Φέσσας πάντως, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο για αυτόνομη εισαγωγή για την ώρα, αλλά αν προέκυπτε κάποια σημαντική επένδυση που θα χρειαζόταν κεφάλαια και οι αποτιμήσεις ήταν ελκυστικές και σε τέτοια επίπεδα που θα συνέφεραν τους μετόχους της Quest Holdings, τότε ενδεχομένως το συγκεκριμένο θέμα να εξεταζόταν.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 19χρονος
Επόμενο άρθροΠώς και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους