Στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2014 υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 52,7 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 49 μηνών.

 

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα έχει μία μέτρια αύξηση, στις 52,8 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα είχε φτάσει στις 52,7.

 

Περαιτέρω πτώση παρουσίασε και ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της IHS/Markit .
Ο δείκτης υποχώρησε στις 51,4 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 μηνών, ενώ και ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε επίσης στις 51,4 μονάδες από 53,4 τον προηγούμενο μήνα σε νέο χαμηλό 49 μηνών.

 

«Eίναι σαφές ότι ο υποκείμενος ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω, και στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες», σημειώνει ο  επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

 

«Οι εταιρείες ανησυχούν για το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό κλίμα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit έρχονται να προστεθούν στις αυξημένες πολιτικές εντάσεις εντός της ζώνης του ευρώ. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο κλάδος αυτοκινήτων συνέχισε να λειτουργεί ως εμπόδιο στην οικονομία της περιοχής».

 

Ο ΡΜΙ υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα επεκταθεί 0,2-0,3% αυτό το τρίμηνο και πιθανότατα προς το χαμηλότερο επίπεδο αυτού του εύρους, σημειώνοντας επιβράδυνση από την πρόβλεψη του Reuters που έκανε λόγο για 0,4%,προσθέτει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠυρά Σταϊκούρα κατά κυβέρνησης για το QE
Επόμενο άρθροΤα θαύματα είναι δυνατά στα Βαλκάνια