Βόμβα για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, αποτελούν ο εκλογικός κύκλος που έχει ανοίξει και οι δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις, επισημαίνει σε έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το αρμόδιο όργανο που επιτηρεί τα δημοσιονομικά.

 

Το συμβούλιο σημειώνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα είναι εφικτός μόνο εφόσον επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα. (Δείτε επίσης: Live η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό) (Διαβάστε επίσης: Φόρους 1 δισ. φέρνει ο προϋπολογισμός του 2019)

 

Σύμφωνα με το Συμβούλιο:

 

• Ο δημοσιονομικός στόχος του 2018, στο πλαίσιο του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας θα επιτευχθεί.

 

• Ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 είναι εφικτός. Προϋποθέτει περαιτέρω αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

 

• Οι προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ δείχνουν Ανάπτυξη 2,1% για το 2018 και 2,5% για το 2019.

 

• Για το τρέχον έτος αναμένεται μείωση του ελλείμματος των καθαρών εξαγωγών, ενώ για το 2019 οι προβλέψεις συγκλίνουν σε σημαντική αύξηση του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

 

• Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος ESM αποτελεί θετικό αποτέλεσμα, αμφισβητείται όμως από την αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και τους κινδύνους πιθανής αποσταθεροποιητικής δυναμικής του επερχόμενου εκλογικού κύκλου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣχεδόν 2.000 καταδικάστηκαν σε ισόβια για το πραξικόπημα
Επόμενο άρθροΑνεβαίνει το «θερμόμετρο» στη Βουλή