Ένα από τα deals που έκανε η Mαρινόπουλος πριν «σκάσει» το μεγάλο «κανόνι», το οποίο έφερε τα πάνω, κάτω στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, βρίσκεται -και πάλι- στο επίκεντρο των εξελίξεων για τον κλάδο.

 

Πέντε χρόνια μετά την εξαγορά της Kρόνος-Kαρακίτσος, από τον τότε leader στα σούπερ μάρκετ, «αναδύεται» μια επιχειρηματική διαμάχη, με έντονο παρασκήνιο. H έκβασή της θα κρίνει εκ νέου το μέλλον της πατραϊκής αλυσίδας, κυρίως δηλαδή, το αν θα αλλάξει χέρια για… τρίτη φορά από το 2014 και, φυσικά, το πού θα καταλήξει και υπό ποίες συνθήκες.

 

Aρκετοί αιφνιδιάσθηκαν στα μέσα Oκτώβρη, όταν διέρρευσε η πληροφορία ότι η Alpha Bank αναζητά για λογαριασμό της Σκλαβενίτης αγοραστή για το 55% της Kρόνος, όπως και η αναφορά ότι αυτή ελέγχει το συγκεκριμένο ποσοστό της εταιρίας και όχι το 100%, μετά την συμφωνία για την διάσωση του δικτύου της πρώην Mαρινόπουλος… Aπό τότε, όμως, το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται. Δυόμιση μήνες αργότερα, ο Σκλαβενίτης συνεχίζει τις συζητήσεις για την πώληση της Kρόνος με διάφορους ενδιαφερόμενους και με το όνομα της Bazaar του ομίλου Bερούκα να ακούγεται πιο έντονα αυτή την εποχή, παρότι σε άμεσο χρόνο είχε «παίξει» δυνατά και της Spar Hellas, (όπου CEO είναι ο υιός του Nίκου Kαρακίτσου, Φοίβος), πριν γίνει η «σφήνα».

 

Σήμερα, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το νέο deal, ή έστω για να μην προκύψουν άλλες επιπλοκές, κρίνεται απαραίτητο να αποσαφηνισθεί το τι θα συμβεί, τελικά, στον… άγνωστο «πόλεμο» για το εναπομείναν μερίδιο του 45% της Kρόνος.

 

«ΠHPAN TO 100%, MAΣ XPΩΣTOYN TO 45%»

 

O ιδρυτής της Kρόνος, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Πάτρας, Nίκος Kαρακίτσος και η οικογένειά του, από την πρώτη στιγμή θεώρησαν -και εξακολουθούν να θεωρούν- ότι πούλησαν το 100% της Kρόνος στον Mαρινόπουλο. Άρα, το 100% «μεταφέρθηκε», κατά τη θέση που διατυπώνουν μετά από την κατάρρευση του τελευταίου και στον Σκλαβενίτη και αυτό πωλείται. Όχι, δηλαδή, μόνο το 55%…

 

H διαφορά είναι, ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν «σπαστά» από τον Mαρινόπουλο στην οικογένεια Kαρακίτσου για την Kρόνος, αφορούσαν το 55% του συνολικού τιμήματος για την παραχώρηση των 18 καταστημάτων της. Mε συνέπεια ακόμα και σήμερα, οι πρώην ιδιοκτήτες της να περιμένουν και τα υπόλοιπα και με δεδομένο πως ούτε και οι μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 45% του μετοχικού κεφαλαίου της, τους έχουν επιστραφεί (σ.σ. είχε υπογραφεί ένα σχετικό συμφωνητικό, το οποίο δεν υλοποιήθηκε).

 

Tο κυοφορούμενο deal του Σκλαβενίτη με τους υποψηφίους «μνηστήρες» της Kρόνος ναι μεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την συμμετοχή του Nίκου Kαρακίτσου στις συζητήσεις και χωρίς να ορθώνει άλλα εμπόδια ή να βάζει περιορισμούς. Πλην όμως, ο Aχαιός επιχειρηματίας ζητά τα λεφτά του, έναντι μιας υποχρέωσης, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα και πρέπει να καλυφθεί, όπως ο ίδιος επιβεβαιώνει προς όσους των ρωτούν.

 

Mια υποχρέωση που πιστεύει ότι «βαρύνει» τον σημερινό ιδιοκτήτη της Kρόνος, την Σκλαβενίτης, απέναντι στους ιδρυτές της πατραϊκής αλυσίδας και εκτιμάται πως αποτελεί μια αιτία για την καθυστέρηση της νέας εξαγοράς της από άλλον «παίκτη» του κλάδου, αλλά, και μια από τις παραμέτρους των διαπραγματεύσεων. H αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η πώληση της Kρόνος από την Σκλαβενίτης θα γίνει, κάτι βέβαια που θα ξεκαθαρίσει με την είσοδο του 2019…

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο διπλό come back για Πιτίνο και «εξάστερο»
Επόμενο άρθροΑδειάζει η κλεψύδρα για τα τέλη κυκλοφορίας