Η Nike μας δίνει μια ιδέα για το πως ενδεχομένως θα μοιάζει το μέλλον των υποδημάτων, λανσάροντας την Τρίτη το πρώτο έξυπνο παπούτσι καλαθοσφαίρισης.

Το Adapt BB, που κοστίζει 350 δολάρια και θα κυκλοφορήσει το Φεβρουάριο αρχικά στην αμερικανική αγορά, κάνει κάτι περισσότερο από το να καταργεί την “χειροκίνητη” ανάγκη για λύσιμο και δέσιμο κορδονιών. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κορδονιών που ονομάζεται Fit Adapt, οι χρήστες μπορούν να τα προσαρμόσουν για να βρουν την τέλεια προσαρμογή τους πάνω στο πόδι τους, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Nike Adapt για κινητά.

 

Η εφαρμογή θα αποθηκεύει εκ των προτέρων τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη και μετά τις ενεργοποιεί στο παπούτσι στον κατάλληλο χρόνο. Οι αισθητήρες του «έξυπνου» παπουτσιού αντιλαμβάνονται την ένταση που βάζει το πόδι σε διαφορετικές φάσεις (π.χ. αν υπάρχει τάιμ-άουτ ή αντίθετα γρήγορο παιγνίδι μέσα στο γήπεδο) και ανάλογα χαλαρώνουν ή σφίγγουν το παπούτσι.

Για τη Nike, αυτό ανοίγει ένα νέο κόσμο έξυπνων ιδεών σχετικά με τις προπονήσεις των αθλητών. Για τους αθλητές, αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα πάνινα παπούτσια τους. Σύμφωνα με τον διευθυντή καινοτομιών της εταιρείας, Έρικ Αβάρ,  “στη διάρκεια ενός παιγνιδιού μπάσκετ το πόδι του αθλητή αλλάζει και η ικανότητα να αλλάζει εξίσου γρήγορα η προσαρμογή του παπουτσιού στο πόδι, χαλαρώνοντας ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος και μετά σφίγγοντας πάλι για καλύτερη απόδοση, είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει την όλη εμπειρία ενός αθλητή”.

 

Το παπούτσι θα απαιτεί φόρτιση ανά διαστήματα και γι’ αυτό θα διατίθεται μαζί με ένα «πατάκι» επαναφόρτισης. Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πώς ακριβώς επικοινωνεί το παπούτσι με το τηλέφωνο και λαμβάνει εντολές.

 

Η Nike δεν κρύβει την πρόθεση της να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνολογία και σε άλλα παπούτσια της στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά το κατά πόσον τέτοια έξυπνα και ακριβά παπούτσια θα “αγκαλιαστουν” άμεσα από τους καταναλωτές παραμένει ένα ερωτηματικό.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠήρα το ρίσκο και ζητάω καθαρές λύσεις
Επόμενο άρθροΒαθιά ανάσα με 151 ψήφους!