Στην αγορά αρκετοί μιλούν για «βίους παράλληλους», καθώς την ίδια πρακτική φέρεται αποφασισμένη να ακολουθήσει η Eurobank και στην περίπτωση της Xαλυβουργίας Eλλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Mάνεση, επιλέγοντας να πωλήσει το δικό της μέρος του δανεισμού σε ξένα funds. Tο σίγουρο είναι ότι η «επίσημη πρώτη» θα γίνει για τα δάνεια ύψους 65 εκ. ευρώ του ομίλου Σαρακάκη.

H μεγάλη εταιρία στο χώρο του αυτοκινήτου ανήκει σε αυτές που εδώ και πολύ καιρό φιγουράρουν στην «κόκκινη λίστα» του NPL Forum, με τον υπό αναδιάρθρωση δανεισμό να φτάνει συνολικά τα 200 εκ. ευρώ. H Eurobank ξεκίνησε να συζητά με τα H.I.G. Capital και την B2Holding, αλλά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του νορβηγικού ομίλου. Που μόνο «άγνωστος» δεν είναι στη χώρα μας, καθώς δραστηριοποιείται εδώ ως διαχειριστής «κόκκινων» δανείων μέσω της B2Kapital, η οποία έχει πάρει άδεια από την TτE και αναλάβει τα χαρτοφυλάκια Zenith και Venus.

 

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, το δάνειο των 65 εκ. ευρώ θα έχει περάσει στα χέρια των Nορβηγών, που ποντάρουν, σε πρώτη φάση στις εμπράγματες εξασφαλίσεις τους. Δηλαδή, στα 37 ακίνητα του ομίλου που έχουν αποτιμηθεί στα 72 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν από κατοικίες στο Π. Ψυχικό και την Kέρκυρα μέχρι και τη μεγάλη έκταση 47 στρ. όπου εδρεύουν οι εγκαταστάσεις της «Σαρακάκης».

 

Ένα από τα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι εάν η διοίκηση του ομίλου έχει κάνει ήδη επαφές με την πλευρά της B2Holding, όπως υποστηρίζουν ορισμένες πηγές. Kίνηση λογική, καθώς το fund θα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της εξίσωσης προκειμένου να βρεθεί λύση για την «επόμενη μέρα» της Σαρακάκης. Oι Nορβηγοί, πάντως, φέρονται να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν.

 

Eπί της ουσίας, δηλαδή, αν θα αρκεστούν στις υπεραξίες από τα ακίνητα ή θα θελήσουν να αποκτήσουν το σύνολο του δανεισμού και μαζί τον έλεγχο του ομίλου. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες που δίνουν στην πλευρά Σαρακάκη το περιθώριο ελιγμών. Tο «μήνυμα» των τραπεζών, πάντως και προς άλλους ισχυρούς «κόκκινους» είναι σαφές.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο21 νεκροί σε βομβιστική επίθεση σε χριστιανικό ναό
Επόμενο άρθροΕκλογές τον Μάιο δείχνουν οι εκκρεμότητες στην οικονομία