Φοβούνται την επόμενη Βουλή και την ενδεχόμενη πρωθυπουργία Μητσοτάκη

 

Μόνο με έναν βουλευτή κι όχι με το σύνολο των βουλευτών του το ΚΙΝΑΛ, θα ψηφίσει τα άρθρα της αναθεώρησης με τα οποία συμφωνεί, όπως αποκάλυψε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κι αυτό- όπως εξήγησε- για να μπλοκάρει την δυνατότητα αυτά τα άρθρα να συγκεντρώσουν σε αυτήν την φάση τον αριθμό των 180 ψήφων και να μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, μόνο με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει τα άρθα του Συντάγματος να μπορούν να αναθεωρηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως εκείνος κρίνει, με 151 βουλευτές, μετά τις εκλογές.

 

Με αυτή τη στάση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη υιοθετεί την άποψη Βενιζέλου, ο οποίος πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης, είχε τονίσει πως τα άρθρα πρέπει να ψηφιστούν στην παρούσα Βουλή με 151 βουλευτές, ώστε η επόμενη Βουλή (με πιθανότερη κυβέρνηση τη ΝΔ), να οδηγηθεί σε μια αναθεώρηση με 180 βουλευτές και να αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει με συναινετικό και διακομματικό χαρακτήρα.

 

Η τοποθέτηση εξέπληξε αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αλλωστε ήδη από τις πρώτες συσκέψεις στο ΚΙΝΑΛ εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Φώφη Γεννηματά είχε προειδοποιήσει:

 

«Με την παρουσία και τις θέσεις μας στη Βουλή δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη».

 

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή του ΚΙΝΑΛ είναι η επόμενη πλειοψηφία της Βουλής, να έχει ανάγκη από τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, για να περάσει τις όποιες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα. Δηλαδή να χρειάζεται τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 180 ψήφων που απαιτείται για την τροποποίηση ενός άρθρου, που στις πρώτες ψηφοφορίες, αυτές που θα γίνουν δηλαδή αύριο και τις επόμενες εβδομάδες στην παρούσα Βουλή, κατάφερε να αποσπάσει 151 ψήφους η και παραπάνω, όχι όμως 180.

 

Υπενθυμίζεται ένα άρθρο για να τροποποιηθεί χρειάζεται σε μία ψηφοφορία 151 ψήφους και σε δεύτερη 180 ψήφους. Αν έχει 180 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, απαιτούνται μάξιμουμ 151 ψήφοι στην δεύτερη. Αν έχει λιγότερες ψήφους από 180 στην πρώτη ψηφοφορία, χρειάζεται οπωσδήποτε 180 στην δεύτερη.

 

Η πολιτική στόχευση πίσω από την απόφαση είναι να ενισχύσει την αυτόνομη παρουσία και το ξεχωριστό πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής που δεν θέλει να είναι το συμπλήρωμα καμίας άλλης δύναμης. Αυτό που επιδιώκει δηλαδή η Φώφη Γεννηματά είναι να την έχει ανάγκη στην επόμενη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ενδεχομένως για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που και αυτή απαιτεί στην τρίτη ψηφοφορία- υπό τις παρούσες συνθήκες- και έως ότου αναθεωρηθεί και αυτή η διάταξη, 180 βουλευτές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Ευρώπη η σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Επόμενο άρθροΕπεκτείνει την παρουσία της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η Bella Bulgaria