Η κακοκαιρία στην Ιταλία ευνόησε την τιμή του ελαιολάδου, καθώς η γείτονα χώρα, εξαιτίας των καταστροφών, αδυνατεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση σε ελαιόλαδο, οπότε και θα προβεί σε εισαγωγή, όπως επισήμανε από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

 

«Παρόλο που φέτος και η Ελλάδα είχε μειωμένη παραγωγή, η εξέλιξη με την Ιταλία, ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Ήδη σε περιοχές, όπως της Λακωνίας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει τα 3,60-3,65 ευρώ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραχωβίτης.

 

Και συνέχισε λέγοντας «Η Ιταλία μπορεί να κάνει εισαγωγή από χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «από τρίτες χώρες δεν μπορεί να κάνει εισαγωγή, πέραν αυτού που έχει συμφωνηθεί, σαν μια συμβολική ποσότητα, για τη στήριξη περισσότερο των άλλων χωρών, όπως η Τυνησία, αλλά αυτή είναι προσυμφωνημένη και μικρή».

 

Ο κ. Αραχωβίτης σε σχέση με τη νέα χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι καλή για το ελαιόλαδο, καθώς εξήγησε ότι «τα δέντρα που ήταν άδεια πέρυσι, ξεκουράστηκαν, είχαμε και νερό, οπότε πιστεύουμε ότι έχει αναπτυχθεί η δυναμική, για μια καλή χρόνια».

 

ΣΕΒΙΤΕΛ

Όπως είπε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης «η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου», με τις εκτιμήσεις να  κάνουν λόγο για μείωση κατά 50% της παραγωγής.

 

Οι λόγοι πολλοί. Μεταξύ αυτών είναι καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η κόπωση των δένδρων, καθώς όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης «το να πηγαίνει μια χρονιά καλά η παραγωγή και την επόμενη όχι, είναι και στην ιδιότητα του δένδρου. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, το δένδρο δε μπορεί να κάνει πολλές φορές συνεχόμενα καλές παραγωγές».

 

Επίσης, πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, υπάρχει και ποιοτικό πρόβλημα λόγω του δάκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΤΕΛ «στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή καταπολέμηση του δάκου την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν αρκετά από τα ελαιόδεντρα» και προσθέτει ότι η ποιότητα μπορεί να προστατευθεί αλλά και να βελτιωθεί «εάν και εφόσον η δακοκτονία γίνει στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο, κάτι που δεν έγινε πέρυσι».

 

Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά της Ιταλίας καθώς και εκεί η απώλεια αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 50%, όπως και στην Ελλάδα. Αντίθετα, η παραγωγή στην Ισπανία είναι εξαιρετική όπως λέει ο κ. Αντωνιάδης και σημειώνει πως αυτό το γεγονός «ασφαλώς και πιέζει την τιμή στα επίπεδα τα σημερινά που είναι γύρω στα 3 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

 

Τέλος, όπως είπε: «Πιστεύουμε ως ΣΕΒΙΤΕΛ ότι η εξαγωγή τυποποιημένου επώνυμου προϊόντος έχει δυνατότητες να προχωρήσει, διότι τα τελευταία χρόνια έχει πάει καλά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ξεπεράσει τους 30.000 τόνους λαδιού τυποποιημένου προϊόντος» και υπογράμμισε πως στόχος «μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια είναι να ξεπεράσουμε τους 50.000 τόνους. Η δυναμική υπάρχει και είναι ικανοποιητική και είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα σε 2-3 χρόνια θα πετύχουμε το στόχο μας. Άλλωστε η αγορά και οι εξαγωγές του ελαιολάδου μεγαλώνουν συνέχεια ενώ αντίθετα στην εσωτερική αγορά υπάρχει μείωση»

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈκκληση Αβραμόπουλου σε Αθήνα για την κατάσταση των μεταναστών στα νησιά
Επόμενο άρθρο25 χρόνια χωρίς την ασυμβίβαστη Μελίνα