Παράθυρο στο να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ άφησε ο Ράις τονίζοντας πως αυτό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μια πρόωρη αποπληρωμή του.

 

Πιο συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ ο κ. Ράις τόνισε: «Είναι μια απόφαση των ελληνικών Αρχών, σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η πρόωρη αποπληρωμή θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

 

Πόσα οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ

 

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας οφείλει συνολικά 9,7 δισ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό, τα οποία  πρέπει να αποπληρωθούν σταδιακά έως το 2024. Από το ποσό αυτό, τα 3,7 δισ. ευρώ λήγουν φέτος και το 2020 και βαρύνονται με πολύ αλμυρό επιτόκιο, ύψους 5,13%.

 

Η μεταμνημονιακή έκθεση

 

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε επίσης για τις επισημάνσεις της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης του ΔΝΤ περί «ασθενικής» κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναφορές αυτές είχαν προκαλέσει την ενόχληση της κυβέρνησης και είχαν αμφισβητηθεί από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλο.

 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Γενικά η Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων, βρίσκεται σε καλύτερο μονοπάτι τόσο αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», είπε. Εξήρε επίσης την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και των ελληνικών αρχών στην προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε τη στήριξη του ΔΝΤ για τη συνέχισή τους.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑναβολή του Brexit μέχρι τις 7 Μαΐου ή μέχρι τα τέλη του έτους
Επόμενο άρθροΠήρε ΦΕΚ η απόφαση για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος