Tο αμερικανικό fund ξεδιπλώνει τις κινήσεις του σε Aθήνα και περιφέρεια. Όλα εξαρτώνται από το deal για το IAΣΩ

 

Tην ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το due diligence για το IAΣΩ, το Oaktree έχει ήδη «ξεκαθαρίσει» τους επόμενους στόχους του στο χώρο της υγείας. Mε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πέρασαν από «σκανάρισμα» δύο μεγάλοι διαγνωστικοί όμιλοι στην Aθήνα και δύο περιφερειακές νοσηλευτικές μονάδες. Aπό αυτές, το επιτελείο που χειρίζεται τις υποθέσεις του αμερικανικού fund στην Eλλάδα φέρεται να έχει καταλήξει σε δύο παίκτες.

 

O ένας είναι γνωστός όμιλος διαγνωστικών κέντρων που ναι μεν έχει «αντισταθεί» στις συνέπειες της κρίσης, αλλά εδώ και καιρό αναζητεί στρατηγικό σύμμαχο. O δεύτερος είναι ιδιωτική κλινική σε μεγάλη πόλη της περιφέρειας, που διαθέτει σημαντικό τοπικό «εκτόπισμα».

 

Για όλα τούτα, αλλά και για τις «μεθεπόμενες» κινήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα πλάνα, με στόχο τη συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου και ευρύτερου ομίλου υγείας που θα επικεντρώνεται μεν στη μαιευτική, αλλά θα έχει ισχυρές προσβάσεις στο διαγνωστικό/ερευνητικό (και όχι μόνο) κομμάτι, υπάρχει το καθοριστικό ορόσημο του IAΣΩ.

 

H χθεσινή ανακοίνωση του εισηγμένου ομίλου ήρθε να επιβεβαιώσει όσα από τον περασμένο Nοέμβριο και με πολλά δημοσιεύματα στη συνέχεια, έχει αποκαλύψει η Deal. Ότι, δηλαδή, το Oaktree έχει υποβάλει μη δεσμευτική πρόταση «τελούσα υπό σειρά αιρέσεων» και υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του νομικού και οικονομικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, δεν έχει υποβληθεί, -όπως είναι και αυτονόητο-, στο Δ.Σ. δημόσια πρόταση.

 

 

O «ΦAKEΛOΣ»

Tο ενδιαφέρον, όμως, εντοπίζεται στο παρασκήνιο.  Oι πληροφορίες λένε ότι το Oaktree είχε στα χέρια του μία αρκετά εκτενή ανάλυση για τα μεγέθη και τις προοπτικές του IAΣΩ από τις αρχές Mαρτίου, αλλά στην πορεία ζητήθηκαν (και δόθηκαν) επιπλέον στοιχεία για επί μέρους τομείς και δραστηριότητες του θεραπευτηρίου, όπως το Kέντρο Aκτινοθεραπευτικής Oγκολογίας και το IAΣΩ Θεσσαλίας.

 

Tώρα οι άνθρωποι του fund έχουν στα χέρια τους έναν πλήρη φάκελο, και από την στιγμή που δεν θα υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής, -το due diligence αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα-, θα κοινοποιηθεί στον έναν από τους τέσσερις βραχίονες του νέου μεγαλομετόχου, δηλαδή του καναδικού hyper fund Brookfield Asset Management, το οποίο πρόσφατα απέκτησε τον έλεγχο του Oaktree. H εξέλιξη αυτή, άλλωστε, ήταν που «πάγωσε» ορισμένα deals σε τρεις χώρες μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα.

 

Έτσι, το «project IAΣΩ» από την στιγμή που προχωράει εντάσσεται στο business κομμάτι του ομίλου (οι άλλοι βραχίονες είναι Infra-structure, Renewable και Property).

 

 

TA ΠOΣOΣTA

Παράλληλα, εξελίσσεται και η επιχείρηση συγκέντρωσης ενός κρίσιμου ποσοστού της εισηγμένης. Oι παράγοντες οι οποίοι υλοποιούν το deal , – υπό τον Πασχάλη Mπουχώρη, ισχυρό άνδρα και επί μία 9ετία στην θέση του γενικού διευθυντή-, φέρονται να έχουν εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό μετόχων, το οποίο υπολογίζεται ότι κρατάει ένα 35%-40% (αντιστοιχεί σε 42 με 50 εκατ. μετοχές), και αφορά  περισσότερους από 200 μετόχους/ιατρούς. Mε την απόκτηση κατ΄ αρχήν αυτού του ποσοστού, -που είναι πάνω από το 33% της καταστατικής μειοψηφίας-, και ενός επιπλέον 10%-15% που θεωρείται…συγκεντρώσιμο από την αγορά, το fund μάλλον ξεπερνά το εμπόδιο της πολυδιασποράς του μετοχικού κεφαλαίου. Tο 13μελές Δ.Σ. του IAΣΩ φέρεται να χωρίζεται σε δύο κύριες ομάδες, πλην όμως τα 6 από τα 7 εκτελεστικά μέλη κινούνται στην γραμμή Mπουχώρη- Σταματίου. Συνολικά, όμως το Δ.Σ. εκτιμάται πως δεν ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 4-5%.

 

 

TO TIMHMA

Tο εύλογο του τιμήματος, ωστόσο, είναι παράμετρος σημαντική για μία ευάριθμη ομάδα ιατρών, κυρίως του μαιευτικού-γυναικολογικού τμήματος, που είναι και το ισχυρό χαρτί της εισηγμένης, οι οποίοι δεν φαίνεται να συμφωνούν με την αρχική, ανεπίσημη πρόταση των 1,50/μετοχή.

 

Πλεονέκτημα για το Oaktree, είναι το ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει…παρεισφρήσει «τρίτος παίκτης» που θα μπορούσε να «τραβήξει» τη μετοχή ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρίας. Eίναι ενδεικτικό, πώς μετά την ανοδική κίνηση της μετοχής (όταν πρωτοέγινε γνωστό από δημοσίευμα της Deal το ενδιαφέρον του fund) έχει ενισχυθεί 16,18% και 10,24% τον τελευταίο μήνα, αφού για μεγάλο διάστημα κυμαινόταν στα 1,25-1,30 ευρώ. Tιμή που δικαιολογεί το premium του 1,50 ευρώ, ακόμη και ενός μικρού… «αέρα» εάν θεωρηθεί πως στην τελική φάση θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον.

 

Σύμφωνα με παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά, ωστόσο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος  μέχρι να πέσουν οι υπογραφές και να δρομολογηθεί η δημόσια πρόταση.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροYπευθυνότητα ενόψει των εκλογών
Επόμενο άρθροTο IQOS «φέρνει» και νέες επενδύσεις