Ο αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Βενεζουέλας ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μέσω βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, την “τελική φάση” της “Επιχείρησης Ελευθερία”, προκειμένου να απομακρυνθεί από τον προεδρικό θώκο ο αμφισβητούμενος – πλέον – πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

 

Ο Γκουαϊδό είχε δίπλα του ομάδα στρατιωτικών με στολή και οπλισμό, καθώς και τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Λεοπόλντο Λόπες, τον οποίο οι στρατιωτικοί φέρονται να απελευθέρωσαν από τον κατ΄ οίκον περιορισμό στον οποίο παρέμενε επί χρόνια από το καθεστώς Μαδούρο.

 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας (που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης) ανέφερε ότι το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στην στρατιωτική αεροπορική βάση La Carlota του Καράκας.

 

“Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν τη σωστή απόφαση και στηρίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας”, είπε ακόμη ο Χουάν Γκουαϊντό.

 

Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον πρόεδρό της μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, καθώς οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.

 

Για την 1η Μαΐου, ο Γκουαϊδό έχει καλέσει στις “μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Βενεζουέλας”, προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο και να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, βουλευτής της αντιπολίτευσης – η οποία έχει υπερενισχυμένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση – συνελήφθη από το καθεστώς Μαδούρο, ενώ 11 συνεργάτες του Γκουαϊδό φέρονται να έχουν κληθεί για εξηγήσεις από την υπηρεσία Πληροφοριών και ασφαλείας του καθεστώτος, Sebin, να παρουσιαστούν για ανάκριση.

 

Το καθεστώς του αμφισβητούμενου προέδρου Μαδούρο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για ανάγκη “εξουδετέρωσης μιας μικρής ομάδας στρατιωτικών προδοτών, που ετοιμάζουν πραξικόπημα”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚέρδη για την General Electric
Επόμενο άρθροΤουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω