Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο έχουν υπογράψει μια νέα συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στις πλατφόρμες τους, σε μια κίνηση που έρχεται ως απόρροια της επίθεσης στο τέμενος του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία και της onine μετάδοσης του μακελειού στο Facebook.

 

Το Facebook, το Twitter, το Google, η Microsoft και η Amazon συμφώνησαν με το πλαίσιο που θέτει το “Κάλεσμα του Κράιστσερτς”, μια προσπάθεια μεταξύ παγκόσμιων ηγετών και τεχνολογικών εταιρειών για την καταπολέμηση της διάδοσης του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο. Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση στο Παρίσι, που διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντεν.

Οι Η.Π.Α. αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία, αναφέροντας σε μια δήλωση ότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους γενικούς στόχους», αλλά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να ενταχθούν στην επικύρωση». Η αμερικανική πλευρά σημειώνει ότι πιέζει τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες να διενεργούν αυστηρότερους ελέγχους στο κομμάτι της χρήσης των υποδομών τους για τη μετάδοση μηνυμάτων που προωθούν τους σκοπούς της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

 

Οι 5 τεχνολογικοί κολοσσοί συμφώνησαν να ακολουθήσουν ένα σχέδιο που αποτελείται από 9 διακριτά βήματα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα ρατσιστικά και προπαγανδιστικά μηνύματα από τις πλατφόρμες τους. Ιδιαίτερα το Facebook, ανακοίνωσε ότι θα λάβει πολύ δραστικά μέτρα για να κινείται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 

Οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου θα συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς, όπως είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μαζί με ποικίλους εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και με κυβερνητικούς παράγοντες όχι μόνο για να εκπαιδευτούν οι χρήστες στην αντιμετώπιση τέτοιου περιεχομένου στο Διαδίκτυο, αλλά και για τον έγκαιρο εντοπισμό και αφαίρεσή του.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοινό μήνυμα Χριστοδουλίδη και Μπαρνιέ προς Λονδίνο για το Brexit
Επόμενο άρθροΘα γίνουν εκλογές μέχρι τις 30 Ιουνίου