Χαμηλότερος εμφανίζεται ο τζίρος στις καφετέριες στο κέντρο του Βόλου, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους των μαγαζιών. Επιχειρηματίες και προσωπικό προσπαθούν συνεχώς να βρουν λύσεις, διαμορφώνοντας καταλλήλως τους εξωτερικούς χώρους, ώστε να μη χάσουν τους πελάτες τους:

«Σίγουρα μειώθηκε ο τζίρος από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος. Αρκετοί δεν αντέχουν να κάθονται έξω στο κρύο και να είναι ακάλυπτοι από παντού. Και τις σόμπες να ανοίξουμε, δεν αρκεί. Μάλλον τώρα θα βγάλουμε τα τζάμια τα πλαϊνά που έχουμε, για να μπορούνε να καπνίζουν κανονικά οι πελάτες», ανέφερε ο Σαρρής Αντώνης, εργαζόμενος σε καφετέρια της περιοχής του Αγίου Νικολάου. Η Μπάκου Δήμητρα, εργάζεται και εκείνη σε καφετέρια της περιοχής και συμπληρώνει: «υπάρχει μια δυσκολία στην κίνηση του μαγαζιού. Αυτός που θα έβγαινε και θα έπινε πέντε ποτά, ας πούμε, μπορεί τώρα να πιει δύο και να φύγει για να μην μπαινοβγαίνει μέσα έξω για να καπνίσει».

«Μας περνάνε σκέψεις να διαμορφώσουμε τον έξω χώρο, γιατί όταν βλέπεις ότι τα άλλα μαγαζιά το κάνουν και έχουν κίνηση και εσύ μπαίνεις στη διαδικασία αυτή. Θα σας άρεσε, όμως, να περπατάτε και να βλέπετε παντού καφετέριες κλεισμένες με νάιλον; Θα είναι ωραία εικόνα;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εργαζόμενος καφετέριας, Πλιάτσικας Γιώργος.

Για την ανάγκη να γίνουν πιο σαφείς διευκρινίσεις πάνω στον αντικαπνιστικό νόμο καταγγέλλουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες των καφετεριών, καθώς ακόμα και τώρα, δεν είναι ξεκάθαρες οι προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο εξωτερικός χώρος ενός μαγαζιού, ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα:

«Δεν έχει έρθει επίσημη διευκρίνιση στις υπηρεσίες σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ο εξωτερικός χώρος διαμορφωμένος, για να πουν τι ακριβώς χρειάζεται. Δηλαδή, κάποιες κατασκευές δεν είναι σύμφωνες με τον νόμο και κάποιες άλλες είναι. Αλλά και οι υπηρεσίες λένε ότι δεν έχουμε διευκρίνιση, οπότε είναι στην κρίση του καθενός ελεγκτή πως θα το δει», τονίζει ο ιδιοκτήτης καφετέριας της περιοχής του Αγίου Νικολάου, Χρυσάνθης Ευάγγελος.

«Έχουμε σκεφτεί να διαμορφώσουμε τον χώρο ώστε να βολεύει περισσότερο τους καπνιστές, απλά όσο ο νόμος δεν είναι σαφής, πώς να ξέρεις πώς ακριβώς να τροποποιήσεις τον έξω χώρο του μαγαζιού; Δεν είμαστε σίγουροι οπότε το αφήνουμε, όπως εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι βάσει νόμου, ώστε να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα. Όταν υπάρξει κάποια σαφήνεια στον νόμο, ώστε να μπορούμε να τροποποιήσουμε το έξω και να περιποιηθούμε τον πελάτη και να είμαστε νόμιμοι, τότε θα γίνει», μας δήλωσε ο Ζήσης Κυριάκος, εργαζόμενος σε καφετέρια της περιοχής.

Πάντως, παρά τις διαμαρτυρίες των πελατών που καπνίζουν, οι περισσότεροι φαίνονται να συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με το προσωπικό και τις ιδιοκτήτες των καφετεριών στο κέντρο του Βόλου.

Προηγούμενο άρθροΜουσείο της Αργούς: συνεδρίαση της επιτροπής για την ετοιμότητα δημοπράτησης του έργου
Επόμενο άρθροΕκδήλωση σήμερα το απόγευμα για τα Υποβρύχια Μουσεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας