Για το φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία μίλησε στην Τουρκία ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Αναφερόμενος στη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εκτίμησε ότι η ενεργοποίηση του ενός ρήγματος είναι πιθανό να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και του δεύτερου με το οποίο είναι σε σύζευξη. Σε σχέση με την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως η συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών στο επίκεντρο του σεισμού δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Ο κ. Λέκκας θα μεταβεί σήμερα μαζί με συναδέλφους του στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Όπως είπε ο σεισμός εκδηλώθηκε σε ένα κομβικό σημείο της Τουρκίας, εκεί που η πλάκα της Αραβίας «διεμβολίζει» την πλάκα της Τουρκίας, σημείο υψηλής σεισμικότητας λόγω της γεωδυναμικής του έντασης.

Αυτή η γεωτεκτονική σύνθεση δεν επηρεάζει το βόρειο τμήμα της Ανατολίας που ενδεχομένως εάν είχε ενεργοποιηθεί να επηρέαζε και τον ελληνικό χώρο όπως έγινε το 1999, εξήγησε.

Μέχρι στιγμής το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας δεν έχει επηρεαστεί, σημείωσε. Οι πλάκες κινούνται και επηρεάζουν η μία την άλλη. Η κίνηση προς το βορρά κάποια στιγμή, κανείς δεν ξέρει πότε χρονικά,  επηρεάσει το ρήγμα της Ανατολίας, τότε θα δούμε ανάλογα με τα κινηματικά και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του ρήγματος εάν θα έρθει η ενέργεια προς τον ελληνικό χώρο ή θα πάει προς τα ανατολικά.

«Συνδέονται δύο ρήγματα στο επίκεντρο του σεισμού. Πιθανή η ενεργοποίηση και του δεύτερου»

Προχωρώντας σε μια αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων ο κ. Λέκκας είπε πως η μετασεισμική ακολουθία προχωρά καλά, και αναμένουμε μετασεισμό ακόμα και της τάξης 6,3 βαθμών όμως επειδή στην παρούσα περίπτωση εμπλέκονται δυο ρήγματα σε άμεση σύζευξη, και μέχρι στιγμής έχουμε ενεργοποίηση του ενός είναι πολύ πιθανή η ενεργοποίηση και του άλλου στην ίδια περιοχή, σε χρονικό διάστημα που δεν είμαστε θέση να προσδιορίσουμε, είτε άμεσα, είτε και σε ένα-δύο χρόνια.

Επίσης μίλησε για τον προβληματισμό που υπάρχει σε σχέση με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή του Ακουγιού.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Εγκαινιάστηκαν οι νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων
Επόμενο άρθροΣυλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα