Παγκόσμιος θρήνος για τον Κόμπι Μπράιαντ τον θρύλο του NBA, που έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλους επτά ανθρώπους, όταν από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν. Η καριέρα του υπήρξε μυθική. Τον συγκρίνουν με τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Καριμ Αμντούλ Τζαμπάρ. Επί μια 20ετία μεσουράνησε στο σπουδαιότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι τίτλοι του και τα ρεκόρ του, τον έκαναν αληθινό παγκόσμιο σύμβολο. Πέρα από μεγάλος αθλητής ήταν τρυφερός σύζυγος και στοργικός πατέρας και ένιωθε υπερήφανος για την 13χρονη κόρη του και την αγάπη της, για το μπάσκετ. Ήταν λάτρης της Ελλάδας.

Ο δεινός αθλητής

Ο Κόμπι Μπράιαντ μπήκε φουριόζος στα 18 του στο ΝΒΑ. Απευθείας από το γυμνάσιο Lower Merion. Οι πρώτοι μήνες πέρασαν με το «8» των LA Lakers να ζητά επίμονα χρόνο συμμετοχής και όταν του δόθηκε, όλα τα υπόλοιπα έγιναν ιστορία. Μέγιστος θιασώτης της δουλειάς, διατυμπάνιζε πως τίποτα δεν σου χαρίζεται.

«Πάντα έλεγα πως θέλω να με θυμούνται ως έναν παίκτη που ποτέ δεν σπατάλησε ένα λεπτό. Δεν έχασα ημέρα. Αισθάνθηκα εξαιρετικά ευλογημένος. Αλλά την ίδια ώρα δεν πήρα τίποτα ως δεδομένο», έλεγε ο ίδιος.

Γρήγορα άρχισαν να έρχονται οι διακρίσεις. Το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο, πέντε τίτλοι πρωταθλητή με τους Λέικερς στο σύνολο, δύο φορές κορυφαίος παίκτης των τελικών, 18 φορές All Star, MVP του ΝΒΑ το 2008, δύο χρονιές πρώτος σκόρερ της λίγκας. Δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιος τίτλος, ό, τι υπήρχε το έκανε δικό του.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2006, κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς καταγράφει 81 πόντους, το δεύτερο μεγαλύτερο ατομικό σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Τον Μάιο του 2016, στον τελευταίο αγώνα του φορώντας τα μοβ και χρυσά των Λέικερς φτάνει στους 60 απέναντι στους Γιούτα Τζαζ. Η καθολική αποθέωση και αποδοχή.Η περίφημη κληρονομιά που άφησε, ωστόσο, αφορά τον τρόπο με τον οποίο δούλευε.

Αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, βάρη, ασκήσεις ενδυνάμωσης, παρακολουθούσε βίντεο για να ανακαλύπτει τα μειονεκτήματα των αντιπάλων, ήταν αυτός που πήγε το basketball ένα επίπεδο ψηλότερα.

Όπως έκανε παλιότερα ο Μάικλ Τζόρνταν, η ομοιότητα στις κινήσεις των δύο πραγματικά εντυπωσιακή, ο μοναδικός που έφτασε τόσο κοντά στον μέγιστο. Τον είπαν είδωλο, το παράδειγμα για κάθε παιδί που ήθελε να παίξει, υπήρξε αυτός που έθεσε τους όρους του παιχνιδιού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Γι’ αυτό και όταν ρωτήθηκε πώς σκέφτεται το θάνατο, αποκρίθηκε με μια αίσθηση πληρότητας.

«Είμαι άνετος. Είναι να καταλάβεις πως δεν μπορείς να έχεις ζωή χωρίς το θάνατο, δεν μπορείς να έχεις ζωή χωρίς το σκοτάδι». Αυτό το σκοτάδι είναι που ρίχνει πια τη σκιά του στο μπάσκετ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στα περίχωρα του Λος Άντζελες γράφτηκε το τέλος ενός από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ. Ο Κόμπι Μπράιαντ που συνέδεσε το όνομά του με τους LA Lakers και εκτόξευσε τη δημοφιλία του ΝΒΑ επέβαινε στο ελικόπτερο Σικόρσκι που συνετρίβη στο Καλαμπάσας.

Μαζί ήταν η 13χρονη κόρη του Τζίτζι, μια συμπαίκτριά της και άλλα στελέχη από την ομάδα μπάσκετ των κοριτσιών. Οι 9 επιβάτες ταξίδεψαν με το ελικόπτερο του σταρ για αγώνα, όπως συνήθιζε ο Μπράιαντ για να αποφεύγει το μποτιλιάρισμα, παρά την πυκνή ομίχλη που είχε καθηλώσει μέχρι και τα ελικόπτερα της αστυνομίας.

Το πρόωρο τέλος του βρήκε τον Μπλακ Μάμπα να ασχολείται με το μεγάλο πάθος του. Αν και είχε αποσυρθεί, το ζούσε μέσα από την πορεία της Τζίτζι την οποία προπονούσε.

Πολλοί παίκτες του ΝΒΑ μούδιασαν καθώς έμαθαν την τραγική είδηση μέσα στα γήπεδα. Συντετριμμένος και ο Λεμπρόν Τζέιμς κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Την μνήμη του τίμησαν σταρ από όλα τα αθλήματα. Ο φίλος του Τάιγκερ Γουντς το έμαθε ενώ ήταν στη μέση παιχνιδιού.

Ο Νικ Κύργιος φόρεσε την πρώτη του φανέλα στους Λέικερς με το 8, ενώ ο Νεϊμάρ σχημάτισε το 24 με τα δάχτυλά του. Καλλιτέχνες, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα μίλησαν για την προσφορά του. Ολόκληρη η τελετή των βραβείων Γκράμι, που έγινε στο γήπεδο των Λέικερς, αφιερώθηκε στη μνήμη του.

Το άσχημο παιχνίδι της μοίρας- Μαζί στη ζωή μαζί και στο θάνατο

Ήταν πάντα στο πλευρό του και ήταν πάντα στο πλευρό της. Μοιράζονταν εξάλλου μία ξεχωριστή αγάπη για το μπάσκετ. Η 13χρονη Τζί Τζι που χάθηκε μαζί με τον πατέρα της ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά του. Και εκείνος την καμάρωνε.

Το πιο απίστευτο που συμβαίνει είναι όταν είμαι έξω και με πλησιάζει κόσμος ενώ εκείνη είναι δίπλα μου. Μου λένε, «θα πρέπει να αποκτήσεις αγόρι για να συνεχιστεί ο θρύλος». Κι εκείνη απαντά: Έ, το έχω αναλάβει εγώ! Ναι, το έχεις!»

Προπονούσε την ομάδα της, ενώ οι δυο τους παρακολουθούσαν μαζί συχνά αγώνες NBA.Δεν ήταν πηγή έμπνευσης μόνο για εκείνη όμως, αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας και η φιλοσοφία του για τη ζωή επηρέασε πολλούς.

«Να είσαι καλύτερος πατέρας, καλύτερος σύζυγος, δημιουργός, συγγραφέας, σε ότι και να κάνεις. Να συνεχίζεις να αναρωτιέσαι για τα πάντα για να γίνεσαι καλύτερος. Να ζεις κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία» έλεγε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2019

Η Τζι Τζι ήταν η δεύτερη από τις τέσσερις κόρες του με την 37χρονη σύζυγό του Βανέσα. Είχαν επίσης, την Νατάλια 17, την Μπιάνκα 3 ετών και την Κάπρι μόλις 7 μηνών.

Το 2011 η σύζυγός του είχε κάνει αίτηση διαζυγίου, δύο χρόνια μετά η διαδικασία σταμάτησε. Ο Μπράιαντ είχε απασχολήσει τα μέσα και μετά την καταγγελία υπαλλήλου ξενοδοχείου για σεξουαλική κακοποίηση. Υπόθεση που τελικά λύθηκε εξωδικαστικά και όπως εκείνος δήλωσε τον άλλαξε σημαντικά..

Την αγάπη του για το μπάσκετ και την πορεία του μέχρι την επιτυχία, εξιστόρησε ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους DEAR BASKETBALL για το οποίο βραβεύτηκε το 2018 με Όσκαρ

«Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις τυλιγμένες κάλτσες για μπάλα, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα στο ρολόι. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5… 4… 3… 2… 1…» είχε γράψει στην επιστολή του με αποδέκτη το ίδιο το άθλημα.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο Κόμπι Μπράιαντ λάτρευε την Ελλάδα και αποτελούσε προορισμό για τις διακοπές του, ενώ αγαπούσε και ιδιαίτερα τους συμπαίκτες του.

Είχε αποθεώσει τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, σε συνέντευξη του πριν από ένα χρόνο. Για αυτό και ο Βασίλης Σπανούλης τον αποχαιρέτησε με μια τρυφερή φωτογραφία.

Τη συνάντησή του με τον Κόμπι Μπράιαντ στο Ολυμπιακό Χωριό του Πεκίνου το 2008 δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Νίκος Ζήσης.
Με συγκίνηση και θαυμασμό τον αποχαιρέτησε. «Οι θρύλοι είναι για πάντα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Παντελής Γκόνος, Γιάννης Νάτου,Ζέτα Κονταξή

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπιστημονική διαμάχη σεισμολόγων για την πρόβλεψη των σεισμών (video)
Επόμενο άρθροΣυγκλονιστική μαρτυρία από επιζήσασα του Άουσβιτς (video)