Σε «ντέρμπι»

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν την πιο δύσκολη εκλογική μάχη απ΄ όσες έδωσαν μέχρι τώρα. Βέβαια για να λέμε την αλήθεια, μόνοι τους μετέτρεψαν έναν … «εκλογικό περίπατο» σε «ντέρμπι»!

Φταίνε

Επί παραδείγματι θα μπορούσαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να τον περάσουν το καλοκαίρι και να μην τον … θέσουν ως κριτήριο της ευρωβουλευτικής ψήφου. Η το έγκλημα των Τεμπών να το διαχειριστούν από πέρυσι ακόμη, όπως ακριβώς προβλέπει καθ΄ όλα η νομιμότητα. Και να μην θεωρήσουν ότι τα διάφορα «πασαλήματα» ξεπλύθηκαν με το 41% του Ιουνίου του 2023. Στερνή μου γνώση….

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς

Σ΄ αυτή τη μάχη η Νέα Δημοκρατία έχει απώλειες και μάλιστα σοβαρές. Κατ΄ αρχήν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κκ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, που διαθέτουν πολιτική επιρροή στη βάση του κόμματος, απέχουν επιδεικτικά. Αν και ο δεύτερος δοθείσης ευκαιρίας «τα ρίχνει» στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές

Δεύτερον, αρκετοί βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι από την συμπεριφορά που αντιμετώπισαν ως τώρα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμία διάθεση να κινηθούν! Ετσι βάζοντας τον πήχη των επικείμενων εκλογών στο 33% των ευρωεκλογών του 2019, αν δεν τον περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχει ο ίδιος πρόβλημα. Και δεν θα είναι καθόλου αμελητέο….

Κερδίζει

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαρροές προς τα δεξιά της, οι οποίες δεν είναι μικρές – μην σας φανεί περίεργο η «Ελληνική Λύση» και μετά από την … «απομάκρυνση» των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές, να βρεθεί ακόμη και στην τρίτη θέση!

Λαϊκή δεξιά

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δύναμη της «Ελληνικής Λύσης» βρίσκεται σε εργατικές και γενικότερα λαϊκές περιοχές – πχ Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη κλπ. Πρόκειται για εκείνο το τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφονται ως «λαϊκή δεξιά», η οποία λόγω της ακρίβειας αδυνατεί να «τα φέρει βόλτα» οικονομικά. Γι΄ αυτό και δεν «ακούει» τον κυβερνητικό λόγο!

Επικοινωνία

Μπορεί βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου να διαθέτει έναν θηριώδη επικοινωνιακό μηχανισμό – δηλαδή την υπεροπλία στον τομέα της επικοινωνίας – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατορθώσει και να «γυρίσει το παιχνίδι»! Μέχρι τώρα όμως ο «γάμος» και τα «Τέμπη» καθορίζουν τα εκλογικά κριτήρια των – πρώην; – ψηφοφόρων της. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει δίλημμα σ΄αυτές τις εκλογές, κάνει ακόμη πιο δύσκολο το αποτέλεσμα τους!

Αποχή

Επίσης έχει φανεί κι από το παρελθόν πως στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας – κι όχι μόνο – είναι προσφιλής επιλογή η αποχή! Αφού ξέρουν ότι δεν κρίνεται η κυβέρνηση. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και οι κραυγές» του υπουργού υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη πως «θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη»! Μπας και ενεργοποιηθεί κανένα παραταξιακό αντανακλαστικό – «αφού θέλουν να τον ρίξουν, ας πάω να τον στηρίξω». Προς το παρόν δεν το βλέπω!

Χαμηλά

Ακόμη και η ένταξη του κ. Φρέντη Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο, παρά τα όσα λέγονται, ελάχιστα έχει προσθέσει – περισσότερο έχει ενισχύσει το δεξιό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, τίποτα περισσότερο. Μάλιστα φαίνεται κι από το γεγονός ότι στις μετρήσεις, αν και εκλεγόμενος, βρίσκεται χαμηλά. Εκεί που όλοι προέβλεπαν ότι θα παίξει ψηλά, στις πρώτες θέσεις!

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος

Αλλά κι η προσπάθεια να «συνομιλήσει» ο κ. Μητσοτάκης με το κεντρώο φιλονεοδημοκρατικό τμήμα των ψηφοφόρων, λέγοντας τους ότι ένα κακό αποτέλεσμα «θα φρενάρει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης», δεν νομίζω να έχει αποτέλεσμα. Διότι τα μεσαία στρώματα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένα για διάφορους λόγους. Κι έχουν «αποκούμπι» τους «Δημοκράτες» του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Σταν

Αλλά και οι διαρρέουσες «αισιόδοξες προβλέψεις» του κ. Σταν, δεν είμαι βέβαιο ότι πατάνε στην πραγματικότητα – και δεν εκπέμπονται για την αναστήλωση του ηθικού του «στρατεύματος»….

Φοβάται

Ωστόσο πλησιάζοντας προς τις εκλογές και με τον καιρό να ζεσταίνει όλο και περισσότερο, ο πρωθυπουργός το κακό το φοβάται. Και δεν έχει κι άδικο, εδώ που τα λέμε! Πρόκειται για τις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει. Και προσπαθεί να μας προετοιμάσει για το … απευκταίο! Και τι λέει; Πως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, αλλά από το … 2025! Για το φετινό καλοκαίρι, απλώς κρατάμε την ανάσα μας!

Τους περιορίζει

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η «Νέα Αριστερά» έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Είναι η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που τους περιορίζει την εκλογική τους δυναμική. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο ο αγώνας του κ. Ανδρουλάκη είναι «διμέτωπος». Ενώ της «Νέας Αριστεράς» είναι «μονομέτωπος». Εχθρός της είναι η Κουμουνδούρου! Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το «πουλέν» του νέου κομματικού σχήματος, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δεν έχει βγει μπροστά ακόμη. Πάντως υπάρχει κίνδυνος να … καεί στο ζέσταμα!

Περιμένει

Εν τω μεταξύ ενώ στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τα «μαχαιρώματα» «πέφτουν σύννεφο» μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών, υπάρχει κάποιος ο οποίος απολαμβάνει … τη θέα. Και περιμένει! Δεν τον πήραν και τα χρόνια….

Ο κ. Χάρης Δούκας

Πρόκειται για τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, ο οποίος, εκ των πραγμάτων, αποτελεί την «χρυσή ευκαιρία» της Χαριλάου Τρικούπη. Το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, ο κ. Δούκας βρέθηκε στα Τρίκαλα ως προσκεκλημένος δημοτικής παράταξης, για να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή. Και σύμπασα η κεντροαριστερά της περιοχής γέμισε την αίθουσα. Και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ.

Αντιδεξιός

Μόλις τέσσερις μήνες δήμαρχος, απολαμβάνει ήδη υψηλής αποδοχής. Και το γεγονός ότι δοθείσης ευκαιρίας το Μέγαρο Μαξίμου του επιτίθεται γιατί λέει «άγεται και φέρεται από την Ανταρσύα» του έχει δώσει ήδη αντιδεξιά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η επομένη των εκλογών θα είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από την προεκλογική περίοδο!

Κι αν οδηγηθούν σε εκλογές;

Πόσο μάλλον αν συγχρόνως γίνει η «στραβή» και όχι μόνο χάσουν – που είναι βέβαιο – τις έδρες τους οι 12 «Σπαρτιάτες», αλλά το εκλογοδικείο προτείνει την αναπλήρωση των θέσεων με εκλογές σε 12 περιοχές. Κι όχι με αναδιανομή των ιματίων. Εκεί το μοντέλο της εκλογής του κ. Δούκα, με την στήριξη της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, θα γίνει το ορόσημο για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό σας λέω τα προβλήματα του κ. Μητσοτάκη είναι πολλά, είναι σύνθετα και είναι αμφίβολο αν θα τα φέρει όλα «βόλτα».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαποδιστριακό και Μετσόβιο «πάνε» Λάρνακα
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου 2024