Υπεγράφη, σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο Βόλου, η σύμβαση για την αντικατάσταση 18.199 φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας LED, στην πόλη του Βόλου, μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας ΜΕΤΚΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βόλου, Αχ. Μπέο και τον Διευθυντή νέων έργων «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, τα νέα φώτα θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι τα Χριστούγεννα του 2020.

 

Ο Δήμαρχος Βόλου έκανε λόγο για ένα έργο που θα αποτελέσει την αφετηρία άλλων πολλών, ώστε ο Βόλος να γίνει μια πόλη ευρωπαϊκή:

«Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα γιατί υπογράψαμε και μπαίνει κατευθείαν τοπ έργο, ξεκινάει. Μια σύμβαση όπου θα έχουν πολλά οφέλη οι πολίτες και η πόλη του Βόλου  γενικότερα. Αντικατάσταση και τοποθέτηση 19.000 φωτιστικών led σε όλο τον Βόλο και τη Ν. Ιωνία και επεκτείνεται μέχρι τον Αγ. Στέφανο και τις Αλυκές, σε πρώτη φάση. Αμέσως μετά μπαίνουμε στη φάση για  την Περιφέρεια όπου θα ολοκληρωθεί κι εκεί. Το δεύτερο που με χαροποιεί και είναι πολύ σημαντικό  είναι ότι αυτό το μεγάλο έργο προσφοράς θα έλεγα, είναι πως ανάδοχος είναι ο όμιλος Μυτιληναίος, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην πόλη του Βόλου και δίνει θέσεις εργασίας  σ συμπολίτες μας.

Σήμερα γυρίζει σελίδα η πόλη του Βόλου, κοιτάει μπροστά, κοιτάει σε ένα Βόλο που καθημερινά δημιουργούμε και προσφέρουμε προς όφελος των πολιτών και της πόλης αυτής, που θέλουμε πραγματικά να την κάνουμε ευρωπαϊκή, είναι μια αρχή ενός μεγάλου έργου, έρχονται κι άλλα.

Για τα 12 χρόνια της σύμβασης προβλέπεται αντικατάσταση και συντήρηση, άρα η υπηρεσία του ηλεκτροφωτισμού θα χρησιμοποιείται πλέον για άλλες δουλειές που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη γιατί έχουμε έλλειψη προσωπικού.

Σκοπός των φωτιστικών είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Παραπληροφορούσαν τον κόσμο, στον πολίτη δεν θα στοιχίσει το παραμικρό, αντίθετα θα έχει και πολλαπλά οφέλη και οικονομικά, δηλαδή σε λίγα χρόνια το κόστος του ηλεκτροφωτισμού θα είναι μικρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος

Μάλιστα, με την εγκατάσταση του νέου φωτισμού θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 54%, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο:

«Η σύμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση 18.199 φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας led, καθώς επίσης και τη λειτουργία και συντήρηση για τα επόμενα 12 χρόνια. Είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί, πρώτον, αναλαμβάνουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα σε Δήμο και γιατί αυτό γίνεται στον Δήμο Βόλου, καθώς η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» έχει μια άρρηκτη σχέση με τους δημότες του Δήμου.

Πέραν των οικονομικών οφελών ο δημότης θα βλέπει και θα αισθάνεται μια μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλο τον δήμο και όχι μόνο σε κεντρικά σημεία. Ξεκινάμε άμεσα, ήδη έχουμε κάνει δουλειές και πριν τη σύμβαση, λόγω της εμπιστοσύνης που υπάρχει. Εγώ θα είμαι και πιο θετικός και θα πω  και σε λιγότερο από τον ένα χρόνο που προβλέπει η σύμβαση θα έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή.  Σίγουρα τα Χριστούγεννα θα είναι πλήρως φωτισμένη η πόλη. Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα γίνει θα είναι πάνω από 50%, 54, 35% για την ακρίβεια», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Η σύμβαση

Βασική αρχή για την αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από νέες τεχνολογίες φωτισμού και εξοπλισμό μεγάλης διάρκειας ζωής προς όφελος του Δήμου και των κατοίκων του.

Μετά την παρέμβαση και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των συμβατικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED, αναμένεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 54%.

Το έργο θα κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ η οποία θα το λειτουργήσει για 12 χρόνια παράλληλα με τη συντήρηση όλου του συστήματος.

Το αντικείμενο της σύμβασης που υπογράφηκε αφορά:

1. Στην εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας για τη βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας όπως αναλυτικά αναγράφονται στη μελέτη που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 257/2018 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

2. Τη βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής τους, μέσω της λειτουργίας «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας», τουλάχιστον σε επίπεδο κόμβου (pillar), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).

3. Τη χρησιμοποίηση συστημάτων προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

4. Την αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης των υφιστάμενων συστημάτων.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δημοτικό φωτισμό έχει στόχο τα εξής:

  • Εξορθολογισμό των επιπέδων φωτισμού του Δήμου με κατηγοριοποίηση των οδών και των διαφόρων περιοχών του Δήμου (πλατείες, πάρκα κλπ) σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα φωτισμού (ΕΛΟΤ ΕΝ 13201-1:2015).
  • Προσαρμογή των επιπέδων φωτισμού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των οδών για ασφάλεια και άνεση των πολιτών του Δήμου. Η προσαρμογή των επιπέδων φωτισμού εναρμονίζεται στα ελάχιστα απαιτούμενα από τα πρότυπα οδοφωτισμού με σκοπό την ελαχιστοποίηση του υπερφωτισμού των οδών όπως επιτάσσουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας με φωτιστικά τεχνολογίας LED υψηλών αποδόσεων.
  • Αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού δημιουργώντας κλίμα ασφάλειας και ευημερίας για τους κατοίκους του Δήμου.
Προηγούμενο άρθροΠορεία διαμαρτυρίας προσφύγων από το ΚΥΤ στη Μυτιλήνη- Ζητούν ελευθερία
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται η υποβρύχια έρευνα στον Ολούντα και στο λιμάνι της Ιεράπετρας