Περίπου 7.000 απόπειρες μεταναστών να διαβούν τα σύνορα απέτρεψαν το τελευταίο 24ωρο οι ελληνικές δυνάμεις, την ώρα που μια αποκάλυψη δίνει άλλη διάσταση στη νέα μεταναστευτική κρίση. Στον Έβρο βρέθηκαν γυναικείες περούκες, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα γυναικόπαιδα που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν αληθινά αλλά μέρος του σχεδίου των Τούρκων. Η Άγκυρα προχωρεί σε νέα πρόκληση με την αποστολή στα σύνορα 1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Πληροφορίες για συλλήψεις Ελλήνων δημοσιογράφων.

Προκλητικές κινήσεις, με όλα τα μέσα, οι οποίες διανθίζονται με προπαγάνδα και fake news. Μεταμφιέσεις, drones και δόλιες πρακτικές έχουν επιστρατεύσει οι Τούρκοι, που συνεχίζουν τις ακραίες συμπεριφορές στα σύνορα. Να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις, προτρέπει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το υπουργείο Εξωτερικών. Την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε προκλητική ανάρτηση στο twitter του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Περούκες που βρέθηκαν στην όχθη του ποταμού, κοντά στις Φέρρες, από στρατιώτες, επιβεβαιώνουν τις υπόνοιες περί «σκηνοθεσίας» σε κάποιες περιπτώσεις από την τουρκική πλευρά, ότι όσοι πλησιάζουν τα σύνορα είναι κυρίως γυναίκες.

Άνδρες της τουρκικής χωροφυλακής προετοιμάζουν μη επανδρωμένο αεροσκάφος για απογείωση δίπλα στο τουρκικό φυλάκιο Παζάρ Κουλέ. Με τη χρήση του drone καθοδηγούν ρίψεις καπνογόνων και δακρυγόνων στο ελληνικό έδαφος.

Στην περιοχή του Σουφλίου διαπιστώθηκε ότι το τουρκικό κράτος «μαρκάρει» με περικάρπια όσους στέλνει στα σύνορα, με σκοπό να τους παρακολουθεί.

Μιμούμενος την πτήση που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μόλις ένα 48ωρο νωρίτερα, συνοδευόμενοι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο. Λίγη ώρα μετά ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα ενισχύονται με 1. 000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε εντατική προσπάθεια ενημέρωσης για τα fake news, τα οποία διασπείρει συνεχώς η Τουρκία, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ειδικά αυτές τις στιγμές που έχουμε χιονοστιβάδα fake news από Τουρκία και δυστυχώς υπάρχουν και ελληνικά ΜΜΕ που τα αναπαράγουν» είπε ο Σ. Πέτσας.

Το απόγευμα της Τετάρτης οι Γεραπετρίτης, Χρυσοχοϊδης και Κουμουτσάκος ενημέρωσαν στις Βρυξέλλες τα διεθνή Μέσα για τη στάση της Άγκυρας. Με ένα σύντομο βίντεο που δείχνει τις ενέργειες της Τουρκίας, τα τρία κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν καταδείξουν την πίεση που δέχεται η Ελλάδα σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εξωθήσει μετανάστες και πρόσφυγες προς την ΕΕ.

Συλλήψεις και αποτροπή εισόδου στα σύνορα

Άνδρες του ελληνικού στρατού χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τη συνοριακή γραμμή στον Έβρο. Η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει αποκλειστικά τις συνεχείς περιπολίες του στρατού ξηράς στα χερσαία σύνορά μας. Πεζές περιπολίες πραγματοποιεί από το πρωί μέχρι το βράδυ ο Ελληνικός στρατός κατά μήκος του ποταμού για την αποτροπή προσφύγων και μεταναστών να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Όλο το 24ώρο, μέρα και νύχτα οι Έλληνες στρατιώτες κινούνται κατά μήκος του ποταμού προκειμένου να εμποδίσουν κάθε ενδεχόμενο παράνομο πέρασμα των μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας. Στο διάβα τους συναντούν ίχνη από παλαιότερες παράνομες διελεύσεις. Πεταμένα μπουφάν, ρούχα, γάντια, παπούτσια.

Ίδια εικόνα και στο χωριό Δίλοφος, 11χλμ βορειότερα από τις Καστανιές. Τα ρηχά νερά του ποταμού Έβρου βοηθούν τους μετανάστες να περνούν στην ελληνική πλευρά. Στο τριεθνές, στα σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας και Τουρκίας, τις τελευταίες ημέρες οι μετανάστες και πρόσφυγες επιλέγουν να περάσουν μόνο μέσα από τα ελληνικά εδάφη.

Το τελευταίο 12ωρο, η αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις από Αφγανιστάν και Συρία. Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε 1.871 αποτροπές παράνομης εισόδου στην Ελλάδα. Συνολικά, το τελευταίο πενθήμερο απετράπησαν 36.649 παράνομες διελεύσεις και συνελήφθησαν 252 άτομα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής (28 Φεβρουαρίου 2020) έως σήμερα στις 06.00 το πρωί (Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020) αναφορικά με τις εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο, δείχνουν ως χώρες προέλευσης:

– Αφγανιστάν, 64%

– Πακιστάν, 19%

– Τουρκία, 5%

– Συρία, 4%

– Σομαλία, 2,6%

– Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%.

«Μπλόκο» στους δημοσιογράφους από την Τουρκική πλευρά

Από χθες οι κινήσεις των δημοσιογράφων είναι περιορισμένες. Η περιοχή του Παζάρκουλε έκλεισε για τους δημοσιογράφους. Μπλόκα της αντιτρομοκρατικής, ελέγχουν όλα τα αυτοκίνητα σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τις Καστανιές.

Οι περιοχές πάνω στον Έβρο όπου ως χθες υπήρχαν ομάδες μεταναστών στους οποίους μπορούσαμε να μιλήσουμε, αποκλείστηκαν από την αστυνομία. Κάποιες ομάδες απελπισμένων ανθρώπων παραμένουν στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, οι περισσότεροι Αφγανοί Πακιστανοί και Σύριοι από το Ιντλίμπ.

Δεν τους αφήνουν να επιστρέψουν στην Κων/πολη και τους παροτρύνουν να περάσουν από τα στενά του Έβρου προς την Ελλάδα.

Η παρουσία του Τούρκου υπουργού εσωτερικών Σαϊλού έδειξε ότι η Άγκυρα έχει και άλλα σχέδια για την χρησιμοποίηση των χιλιάδων μεταναστών που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε.

Σήμερα μεγάλα μηχανήματα εκσκαφής και φορτηγά για χωματουργικές εργασίες εμφανίστηκαν στο δρόμο προς το Παζάκουλε. Είναι πολύ πιθανό η επόμενη φάση να περιλαμβάνει την δημιουργία καταυλισμών για τους μετανάστες στην περιοχή των συνόρων.

Οι σχεδιασμοί του υπ. Άμυνας για ενίσχυση των συνόρων

Δώδεκα επιπλέον χιλιόμετρα, ίσως και περισσότερο θα είναι ο επιπλέον φράχτης που πρόκειται να τοποθετηθεί στον Έβρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, Στρατός και Αστυνομία από κοινού ενισχύουν τον υπάρχον φράχτη αλλά και άμεσα προτίθενται να τοποθετήσουν επιπλέον κομμάτια και σε άλλα σημεία στα σύνορα.

Μπορεί το μεγαλύτερο συνοριακό κομμάτι, μετά το προγεφύρωμα του Κάραγατς που είναι τα 12 χλμ φράχτη, να είναι το νερό του ποταμού Έβρου, όμως η ροή του είναι τέτοια που επιτρέπει σε αρκετά σημεία την τοποθέτηση ενός νέου τέτοιου αποτρεπτικού έργου.

Επίσης σε μεγάλο μήκος τοποθετούνται ισχυρά φώτα ικανά να τυφλώνουν όποιον επίδοξο προσπαθήσει να περάσει τα σύνορα.

Μετά την ελληνική NAVTEX, η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ουσιαστικά προαναγγέλλει την αποτροπή, που προέκυψε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος και ουσιαστικά αυτή είναι η θεσμική επισημοποίηση της απαγόρευσης πλεύσης μέσων με παράνομους μετανάστες.

Η απαγόρευση ισχύει από τη Λέσβο έως και τη Σάμο και αν απαιτηθεί μπορεί να επεκταθεί και νοτιότερα αλλά και χρονικά καθώς αυτή έχει ισχύ έως τις 12 Μαρτίου.

Σε απάντηση της ελληνικής NAVTEX, η Τουρκία αργά το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαρτίου, εξέδωσε επίσης NAVTEX για άσκηση έρευνας και διάσωσης αύριο Παρασκευή σε περιοχή νότια της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα νότια της Ιεράπετρας.

Η Άγκυρα δεν σταματά πλέον καθημερινά να προκαλεί με υπερπτήσεις, δώδεκα έγιναν σήμερα πάνω από κατοικημένα νησιά, Οινούσσες, Παναγιά, ακόμη και στη Χίο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη, Μ. Κωνσταντινίδης, Α. Φερεντίνου, Γ. Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΙός: Σε καραντίνα οι επαφές των ασθενών-Ειδικές υποδομές στα νοσοκομεία-Επιφυλακή για αύξηση κρουσμάτων (video)
Επόμενο άρθροTο πλύσιμο των χεριών μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εξάπλωση της επιδημίας