Tην τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, παρουσίασαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών, οδηγεί την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω» είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και κάλεσε «τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους». «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία», τόνισε.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τράπεζες και διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα με διευκόλυνση δόσεων των ενήμερων δανείων. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Επίσης 1,4 εκατ. εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.α. θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο, επιπλέον, θα είναι ακατάσχετο. Το συνολικό κόστος της κυβερνητικής παρέμβασης για τους 1,4 εκατ. συμπολίτες ανέρχεται στα δυο δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης.

Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, όσοι πλήττονται ή τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Η λίστα θα μεταβάλλεται κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

Θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η έως και τις 17 Μαρτίου.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα αυτό θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις, σημείωσε με έμφαση ο Χρ. Σταϊκούρας, με τη διευκρίνιση ότι δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις, μαζί με το επίδομα αδείας.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτου δώρου Πάσχα, το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο, σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία.

Τέλος είπε πως θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. Ευρώ, χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ με την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών σε ύψος περίπου 12 δισ. ευρώ, που έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν-Σε ΠΝΠ το πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε εκ νέου πως δεν θα υπάρξουν πλέον συνεχείς οχλήσεις προς τους δανειολήπτες. «Όλοι κρινόμαστε(…) Όποιος πλήττεται δεν θα πρέπει να ενοχλείται», δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην τρίμηνη αναστολή των δανείων για τους δικαιούχους των 800 ευρώ, είπε πως οι τράπεζες με ένα τηλεφώνημα θα τους ενημερώσουν. Είπε πως οι σχετικές συμφωνίες έγιναν με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων. Στη συμφωνία αυτή θα συμμετάσχουν και οι δικηγορικές εταιρείες οι οποίες κάνουν διαχείριση απαιτήσεων και οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε διαφορετικό καθεστώτος.

Προειδοποίησε για δραστικά μέτρα σε περίπτωση που συνεχίσει το υπουργείο να λαμβάνει καταγγελίες για οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε όσους δεν έχουν πληγεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση.

Για τα αντισηπτικά και τις μάσκες προειδοποίησε ότι τα πρώτα πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν, θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα.. Προανήγγειλε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν άμεσα, με τη διαμόρφωση κοινών συνεργείων του υπουργείου, της αστυνομίας και των περιφερειών. Με την ΠΝΠ προβλέπονται πρόστιμα από 1000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης σε σχέση με την επάρκεια σε αντισηπτικά και υγειονομικά προϊόντα είπε ότι ενώ παρότι προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες τα super market, από το απόγευμα παρατηρήθηκε έλλειψη γιατί, προφανώς, δεν τηρήθηκε η οδηγία για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη. Όμως, τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης, με τη δημοσίευση της ΠΝΠ σήμερα, η οδηγία γίνεται νόμος του κράτους με σοβαρές ποινές για όλους.

Ανοικτό άφησε δε το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη διάθεση των αντισηπτικών.

«Ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», σημείωσε.

Τέλος, για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μετά την κρίση, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διπλασιάζεται και άρα, μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ., ανέφερε ο υπουργός.

Δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, βάσει του ΚΑΔ, τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς, γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε τα εξής:

– Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον, που δημιουργείται, ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν, με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
Το μέτρο είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων, την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων όσον αφορά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού. «Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις, για να αντέξουν» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

– Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, ένεκα των έκτακτων συνθηκών, απαγορεύεται ρητά να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και, σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη.
– Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

– Οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελέσουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

– Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

– Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, θα αποκλείεται από την υπαγωγή στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.

– Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τηρείται γι’ αυτόν το σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν, από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2020 έως τώρα, ανεξάρτητα από το εάν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. «Κι αυτό, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία. Έτσι, στηρίζουμε το σύνολο του κόσμου της εργασίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

– «Προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις και στους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση στη ρευστότητά τους και οι οποίες πρέπει να μείνουν όρθιες για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση που περνάμε, προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το Δώρο του Πάσχα στο σύνολό του και σύμφωνα με τον προβλεπόμενο νόμο, στους εργαζόμενους το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα, με τη χρονική μετάθεσή του, μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής στο νέο χρόνο καταβολής του. Ασφαλώς, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, μπορούν να το κάνουν» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις

Επιπλέον στην προσπάθεια διευκόλυνσης των συνταξιούχων όσο αφορά στην αποφυγή συνωστισμού αλλά και για χάρη της οικονομικής τους διευκόλυνσης των ίδιων, φέρνουμε χρονικά πιο μπροστά την καταβολή των συντάξεων και σε διαφορετικούς χρόνους ανά φορέα.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

-Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, αντί της 26ης Μαρτίου 2020.

-Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου 2020 ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Μάρτιου 2020.

-Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

«Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να πάνε στις τράπεζες, διότι τα χρήματά τους θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Άρα, δεν χρειάζεται η παρουσία τους στις τράπεζες, για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Μέτρα στήριξης στους ιδιώτες ιατρούς ζητά ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος
Επόμενο άρθροΞεκίνησε η απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων